Svenska språket tas bort utan protester

Engelska friskolor skapar en engelsktalande elit

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att P3:s programledare låter som att de har svengelska som förstaspråk är en sak, men när svenska skolor med engelskspråkig inriktning driver på klasskillnaderna är det på allvar.
Att P3:s programledare låter som att de har svengelska som förstaspråk är en sak, men när svenska skolor med engelskspråkig inriktning driver på klasskillnaderna är det på allvar.

Så här kan det låta i P3:
– Alltså, Ellen DeGeneres hon som har som brand att va såhär kind och nice och typ endorsar kattungar. Men sen

kommer det fram att hon är värsta bitchen som harassar sina interns och är allmänt ice queen mot gästerna. Och alla typ SAY WHAT?!
Det är inget konstigt med det tycker den yngre läsaren. Men de som tillhör det årsrikare segmentet i samhället begriper nog knappt vad meningarna betyder. Engelskan har blivit en naturlig del av det svenska språket, bland unga i skolåldern går de två språken nästan sömlöst in i varandra. Det finns fördelar, svenskan är ett litet språk med liten spridning i världen. Det finns en förväntan på oss att vi ska kunna föra en konversation på engelska.

Engelska skolan driver på

Men svenskan är trots allt huvudspråk i Sverige. Det slogs till och med fast i den språklag som vi fick 2009. I den lagen står det också att det allmänna, det vill säga skattefinansierad verksamhet, har ett särskilt ansvar för att svenska används och utvecklas.

Trots det håller svenska språket på att avskaffas som undervisningsspråk i grundskolan på många håll. Det sker obegripligt nog i det tysta, utan stora politiska protester.

Den främsta orsaken till utvecklingen är friskolekoncernen Internationella Engelska Skolan, IES, och liknande skolor. På knappt två decennier har IES vuxit till en av de ledande fristående aktörerna inom utbildning i Sverige. Enligt skolans ägare, Hans och Barbara Bergström, som har gett omfattande donationer till amerikanska Republikanerna, står 200 000 svenska barn dessutom i kö till deras skolor.

Skolpengen och det extrema svenska friskolesystemet har gjort paret Bergström rikt. Barbara Bergström har blivit inte mindre än miljardär tack vare de svenska skattebetalarna. Hennes skola har också förändrat det svenska skolsystemet – och därmed det svenska samhället – i grunden.

Sverige blir som en afrikansk koloni

På IES bedrivs 50 procent av skolans undervisning på engelska. De flesta lärare är engelskspråkiga och arbetsspråket för eleverna är i praktiken engelska, inte svenska. Skolan lockar med ordning och disciplin, man har klädkod och firar anglosaxiska högtider i bästa Harry Potter-anda.
Koncernen slår upp sina skolor, ofta i groteskt rabatterade kommunala byggnader, och suger åt sig elever som kommer från hem där eftergymnasial utbildning är en självklarhet. Kvar i de kommunala skolorna blir elever från ekonomiskt och socialt svaga familjer, som ofta behöver mer stöd och resurser.

IES driver på och accelererar segregationen i den svenska skolan. Det politiskt obundna nätverket Språkförsvaret menar att de engelskspråkiga skolorna på sikt leder till skapandet av en engelsktalande samhällselit i Sverige, likt i de forna kolonierna i till exempel Afrika.

Donald Trump kunde inte ha hittat på en mer samhällssplittrande dynamit.
Barbara Bergström skrattar väl hela vägen till banken.

Texten har tillfogats rättelserna att det är 200 000 i kö till IES och inte 250 000. IES bedriver också högst 50 procent av undervisningen på engelska. Paret Bergström har gett donationer till det republikanska partiet, inte till Trumps presidentkampanj.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.