Fastighetsskatten är död, leve fastighetsavgiften

Striden om rättvis beskattning av hus är inte över

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I veckan slog Stefan Löfven fast att det inte blir någon fastighetsskatt om han ska vinna valet 2022. Det var ganska väntat. Socialdemokraterna har nämligen kongressbeslut på att inte återinföra fastighetsskatten.

Att frågan ändå har väckts beror på Anders Ygeman och Stockholms arbetarekommun.

”Vi vill göra det lite rättvisare så att den som bor i ett väldigt stort och dyrt hus i ett attraktivt område betalar lite mer och den som bor i ett litet hus i ett mindre attraktivt område betalar lite mindre”, sa Anders Ygeman till Dagens industri i mars efter att arbetarekommunens kongress beslutat att gå till val på en rejäl vänstersväng.

Självklart hade Anders Ygeman helt rätt i sak. Sverige är ett skatteparadis för förmögna fastighetsägare.

Men lika självklart är det i praktiken politiskt omöjligt att genomföra, i varje fall utan en helt annan majoritet och färre partier i riksdagen.

Socialdemokraterna förlorade dessutom valen 2006 och 2010 delvis på just fastighetsskatten. I sina memoarer ”Min väg, mina val” skyller Göran Persson på Per Nuder för att fastighetsskatten inte desarmerades som politisk fråga i valrörelsen. Han ångrar själv att han inte ändrade den i tid.

När Alliansen lade fram förslaget om slopad fastighetsskatt i Almedalen under valrörelsen 2006 var det i praktiken för sent för Persson.

”De borgerliga hade vunnit frågan, och väldigt många av våra väljare i storstädernas radhusområden drog en lättnadens suck. Med en borgerlig regering behövde de inte vara rädda för att fastighetsskatten skulle knäcka deras privatekonomi. Jag tror att detta radikalt kom att bidra till att övertaget som vi hade i opinionen innan jag äntrade talarstolen i Visby var borta i augusti” skriver Göran Persson.

Man kan invända mot historieskrivningen men så ser kroppsminnet ut hos många ledande socialdemokrater. Partiledningen har dessutom ofta själva knackat dörr hos väljare och mötts av ett närmast militant motstånd mot just fastighetsskatten.
Sannolikt har Anders Ygemans utspel fått motsatt effekt. Genom att Stefan Löfven har tvingats sätta ner foten är fastighetsskatten som fråga död i ännu en mandatperiod.

Det är synd, för att beskatta fastigheter är bland det bästa man kan göra. Den fördelningspolitiska profilen är i allmänhet god. Fastigheter flyttar inte till skatteparadis. Och det finns mycket pengar att hämta.

Ett mindre kontroversiell metod vore att minska ränteavdragen eller successivt justera den nuvarande kommunala fastighetsavgiften. I år är takbeloppet bara 8 524 kronor per år oavsett vad fastigheten är värd och var den ligger. Det är orimligt lågt och gör att villaägare i Danderyd och i Morjärv i princip kan få betala lika mycket.

Just fastighetsskatten må vara politiskt omöjlig just nu, men striden om en mer rättvis beskattning av fastigheter är långt ifrån över.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.