Mejla

Lina Stenberg

Palestinas barn är mitt i skottlinjen

Våldet mot Gazas civilbefolkning måste upphöra

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

52 barn har dött i Gaza av israeliska bomber.
52 barn har dött i Gaza av israeliska bomber.

LEDARE

Den uppblossade konflikten mellan Israel och Palestina fortsätter att skörda människoliv. Under lördagen träffades ett bostadshus i Gaza av bomber och åtta barn från två familjer omkom.

Det var under firandet av eid, avslutningen av ramadan, som fembarnspappan Mohammed al-Hadid i ett slag förlorade sin fru och fyra av barnen. Sin yngsta son Omar, endast fem månader gammal, grävdes fram ur rasmassorna, levande. Han hade som av ett mirakel skyddats där han legat tätt jämte sin döda mammas kropp.

Den här tragedin är långt ifrån den enda som utspelar sig just nu. Bara den senaste veckan har 52 barn dött – vilket är mer än en fjärdedel av de 181 avlidna i Gaza. På den israeliska sidan har tio personer omkommit, varav två barn.

Barn får men för livet

Barnrättsorganisationer som Rädda Barnen och Unicef larmar om vad som håller på att hända. De varnar för hur barnen påverkas här och nu, men också för framtiden.

"De får men för livet. De förlorar kroppsdelar, de förlorar sin syn, och de får livslånga handikapp. Och inte bara det, tänk på de psykiska problem och de trauman de kommer ställas inför när de fortsätter att växa upp", säger Jason Lee, landschef för Rädda Barnen till DN.

Det handlar om trauman som upprepar sig. Om familjer som i generationer blivit uppbrutna från vardagen, som tvingats fly, som attackerats med bomber utan att kunna skydda sina barn från våldet.

Mellan 17 000 och 20 000 människor har flytt sina hem sedan den senaste konflikten startade. Enligt FN har hela 4 000 bostadshus skadats under veckan som gått. Dessutom har skolor rasat, kraftledningar förstörts och el- och vattentillgången minskat kraftigt.

Ingenting är som vanligt och våldet finns överallt. Det blir allt svårare att leva och det finns inga vägar ut. Gränser är stängda och hjälpen in till Gaza är starkt begränsad.

Samtidigt härjar coronapandemin, vilket bara gör situationen ännu mer graverande.

Det krävs eldupphör

Läkare rapporterar att vården inte räcker till, att alla som behöver tas om hand efter bombningarna inte kan få den hjälp de behöver. Och en majoritet av dessa är minderåriga.

Det finns internationella resurser att tillgå. Hjälporganisationerna står vid gränsen till Gaza och bara väntar på att få komma in. Men ingenting av detta går utan ett eldupphör.

Utrikesminister Ann Linde har uttalat sig i konflikten och betonat att störst ansvar ligger hos den israeliska sidan för att stoppa våldet. Detta, liksom att USA:s president Joe Biden haft samtal med parterna i konflikten, är positivt. Omvärlden kan inte bara sitta stilla vid sidan av och se på.

För sanningen är att för varje dag som konflikten tillåts pågå dör ännu fler barn. Och ännu fler får allt svårare men för livet som aldrig kan suddas bort.

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Israel måste sluta ockupera Palestina

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Gaza

Israel

Unicef

Ann Linde

Palestina

Joe Biden

Bara