Mejla

Jonna Sima

Mattias Karlsson vill bli en svensk Trump

Kopierar presidentens argument rakt av

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mattias Karlsson (SD) har inspirerats av Donald Trumps debattstil. Det märktes tydligt inför USA-valet i veckan.
Mattias Karlsson (SD) har inspirerats av Donald Trumps debattstil. Det märktes tydligt inför USA-valet i veckan.

LEDARE

Mattias Karlsson brukar kallas för Sverigedemokraternas chefsideolog. I dag kombinerar han riksdagsuppdraget med att driva tankesmedjan Oikos, som betecknar sig som konservativ. Under valrörelsen i USA har han nått ut till en stor publik som uttalad Trump-supporter. Inför valdagen fick han utrymme i Aktuellt, i SVT:s valvaka och på DN Debatt.
Kanske såg vi hans nya trumpistiska persona ta form i Aktuellts måndagssändning i en debatt mot Centerns Martin Ådahl. De båda högerpolitikerna diskuterade vad valresultatet i USA skulle betyda för landets själ. Karlsson menade att USA är byggt på frihet och en "inkluderande patriotism". Ådahl höll med om friheten, men menade att de värden som marknadsliberalen Ronald Reagan stod för har släckts under Trumps tid som president.

”Fake news” enligt Karlsson

Mattias Karlsson gick på i bästa Trump-stil, med argument direkt kopierade från den solbrände presidenten. Vänstern i USA är radikal och våldsam, medan Trump står upp för sammanhållning och yttrandefrihet, menade sverigedemokraten.

Han syftar alltså på det USA där svarta löper mer än dubbelt så hög risk att skjutas till döds av en polis jämfört med vita. Det är också det land där hoten mot den fria journalistiken – "folkets fiende", enligt Trump – har ökat drastiskt. Aldrig tidigare har amerikanska journalister varit utsatta för så många dödshot eller så ofta tvingats vända sig till privata säkerhetsföretag för skydd, enligt Reportrar utan gränser.
Mattias Karlsson påstod också att det inte stämmer att Trump sagt att båda sidor bar skuld för att en nazist kört ihjäl 32-åriga Heather Heyer i en antiraistisk demonstration i Charlottsville 2017. "Fake news", sa Karlsson, föga förvånande.
Att verifiera Trumps uttalande kräver inte mycket research. Ku Klux Klan-ledaren David Duke twittrade till och med ett tack till presidenten för hans ”ärlighet och mod när du säger sanningen om Charlottesville och fördömer vänsterterroristerna”.

Ådahl såg ut att baxna

Centerns Martin Ådahl såg ut att baxna av att lyssna på Mattias Karlssons litanior om att Trump tar avstånd från våld och "white supremacists". Det är en förståelig reaktion, men den kan också vara förödande. Är det något vi borde ha lärt oss av Trump-perioden är att även skrattretande lögner måste bemötas ordentligt. Sverige är i det avseendet inte bättre skyddat än USA.
I veckan rapporterade Ekot om en italiensk studie som hade granskat 100 miljoner tweets under coronapandemins början. Den visade att Sverige var ett av de länder där det spreds mest rykten och felaktig information om det nya viruset.

Upprepas en lögn tillräckligt många gånger kan det till sist vara svårt att veta vad som är verifierbar fakta.

Under Trumps presidentperiod har han uttryckt över 22 000 lögner, enligt Washington Posts faktagranskare. Strategin visade sig vara rätt framgångsrik. Att Trumps svenska beundrare inspireras av den är tyvärr inte överraskande.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Åkesson har dragits med i Trump-kulten

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mattias Karlsson (politiker)

Sverigedemokraterna

Donald Trump

Charlottesville

Ronald Reagan

Martin Ådahl