Mejla

Ingvar Persson

Trump och Åkesson offrar fotsoldaterna

Användbara tills de blir en belastning

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det är verkligen inte synd om schamanen, Skellefteå-mannen, hårdrocksgitarristen, vapenaktivisten eller någon av de andra som för en och en halv vecka sedan stormade den amerikanska kongressen. Men om somliga ur mobben känner sig svikna går det faktiskt att förstå. Sanningen är ju att deras hjälte - Donald Trump - kastade dem under bussen så snart hans medarbetare lyckades få honom att följa manus.

Under sin tid i politiken har Donald Trump förvanskat fakta och spridit osanningar. Bland sina anhängare har han bidragit till att skapa ett slags parallell verklighet och en känsla av utsatthet. En utsatthet de dessutom upplever att de delar med presidenten.

Häxjakt har varit Donald Trumps favoritord länge. Möjligen tillsammans med stöld och fusk.

Många av Trumps anhängare känner antagligen likadant.

Inför stormningen talade presidenten om att aldrig vika sig. Han pratade om att kämpa som helvetet och om att visa styrka.

Uppmaning till våld

Det är inte konstigt om ett gäng konspirationsteoretiker, vapenfetischister och milismedlemmar uppfattar det som en uppmaning till handgripligheter. Det är klart att Trump visste hur hans ord skulle landa. Medan våldet pågick förklarade han dessutom hur mycket han älskade vandalerna.

Två dagar senare lät det annorlunda. Plötsligt var Trump bestört över det laglösa våldet och kallade stormningen avskyvärd. De som deltog representerar i alla fall inte honom.

Pang. Där kom bussen.

Några medarbetare hade känt av stämningen och insett att presidenten skulle råka riktigt illa ut om han inte tog avstånd från kuppförsökets mest bisarra element.

Ingen uppvisning i lojalitet, men Trumps sätt att handskas med sina fotsoldater är inte överraskande. Ledare för högerextrema organisationer brukar göra så. Att röra sig i den folkliga vredens utkanter innebär alltid en risk att anhängare trampar över gränsen. Det är användbart tills det blir en belastning.

Medlemmar får hållas

I veckan publicerade Dagens Arena en sammanställning över hur många medlemmar de svenska partierna uteslutit de senaste tio åren. Det är faktiskt inte så många. Svenska partier låter i allmänhet sina medlemmar hållas.

Ändå är det ett parti som sticker ut i Dagens Arenas sammanställning, Sverigedemokraterna. Partiet har de senaste tio åren ensamt uteslutit nästan dubbelt så många medlemmar som de andra partierna tillsammans.

Det är inte synd om de sverigedemokrater som kastats ut ur sitt parti heller. I allmänhet har de blivit påkomna - ofta av journalister - med öppen rasism eller ogenerad högerextremism. Om Åkesson och hans gäng vill distansera sig är det fullt begripligt.

Problemet är bara att medlemmarna varit välkomna och kanske till och med uppskattade tills deras åsikter blev offentliga. Att balansera på avgrunden är inte det lättaste. Enkla partimedlemmar förstår inte alltid den fina linjen när främlingsfientligheten blir stötande.

Då har vi bussen där igen. Pang.

Det är bara tre dagar kvar till Joe Biden svärs in som USA:s 46:e president och Lady Gaga framför nationalsången. Istället för förväntan blir det 72 timmar när USA tvingas hålla andan. Över 100 ur mobben från stormningen har gripits. FBI och andra säkerhetstjänster varnar för nya våldsutbrott.

Själv tänker Donald Trump spela golf.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.