Mejla

Jonna Sima

Ebba Busch hycklar om sitt pandemiansvar

KD-ledarens avgångskrav ekar tomt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

KD-ledaren Ebba Busch upprepade sitt påstående från i våras att regeringen med ”berått mod” tillåtit stor smittspridning i landet.
KD-ledaren Ebba Busch upprepade sitt påstående från i våras att regeringen med ”berått mod” tillåtit stor smittspridning i landet.

LEDARE

Nytt år, samma pandemi. I dag drog svensk politik igång på allvar efter juluppehållet med en partiledardebatt i riksdagen där alla förutom Nyamko Sabuni (L) deltog. Liberalernas partiledare sitter nämligen inte i riksdagen, vilket gör att Johan Pehrson (L) får tala i hennes ställe. Mest lider förmodligen hon själv av det eftersom hon inte kan vara med och påverka de viktigaste debatterna när hennes parti har katastrofsiffror i mätningarna.

Man kunde också konstatera att Jimmie Åkesson (SD) tack och lov inte var brakförkyld den här gången till skillnad från partiledardebatten i höstas då han gav hela riksdagen skrämselhicka.

Kräver regeringens avgång

Årets första partiledardebatt kretsade givetvis kring coronapandemin, Sveriges strategi och om den pågående vaccinationen. Statsminister Stefan Löfven (S) beskrev inledningsvis vaccinet som ljuset i tunneln. Och det är nog just det vi alla känner: måtte vaccineringen fungera smärtfritt under året.
Men tonläget skruvades snabbt upp. Redan i sina inledningsanföranden krävde Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) att den rödgröna regeringen bör avgå. Det finns en hel del att kritisera regeringen för när det kommer till hanteringen av det nyckfulla coronaviruset. Testandet, smittspårningen och den stora dödligheten inom äldrevården har på olika sätt varit ett misslyckande.

Att borgfreden har lagt sig är bara bra för debatten. Coronakommissionen och andra utredningar har med förödande tydlighet visat att bristerna inom äldrevården och sjukvården är stora och att krisberedskapen i många regioner har varit usel. Men att därifrån gå till att mitt i en pandemi ideligen kräva att regeringen ska avgå är direkt oseriöst.
Ingen önskar den oro och osäkerhet som ett nyval skulle innebära i dagsläget.

Enligt den logiken borde KD-ledaren snarare kräva fängelse än avgång för regeringen, eller?

Ebba Busch nöjde sig inte med avgångskrav utan tog i ytterligare och upprepade sitt kritiserade påstående från i somras att regeringen "med berått mod" har tillåtit en stor smittspridning i landet.

Vi måste faktiskt återigen ställa oss frågan: Vet verkligen Ebba Busch fortfarande inte vad "med berått mod" betyder? I Nationalencyklopedin står det att "en straffbelagd handling har varit överlagd". Enligt den logiken borde KD-ledaren snarare kräva fängelse än avgång för regeringen, eller?

KD styr 13 av 21 regioner

Sannolikt använder hon kraftuttrycket medvetet fel för att få rubriker så att väljarna ska fundera på det snarare än att tänka på Ebba Buschs kramande och festande med kändisar i Stockholm när smittspridningen tog fart i höstas. Eller att vi ska påminnas om att hennes eget parti är med och styr i 13 av landets 21 regioner som har ansvar för såväl vården, testningen, smittspårningen och vaccinationen.
När Stefan Löfven fick ordet försökte han tala om politik på riktigt: Han vill se ett stopp för privatiseringar inom äldreomsorgen och ett stopp för skattesänkningar för att klara välfärdens utmaningar. Det kanske inte ger de största rubrikerna, men skulle betyda ett tryggare liv för många.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Kändisars och influencers padel i Spanien får vänta

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Partiledardebatt

Coronaviruset

Krisberedskap

Stefan Löfven

Ebba Busch

Ulf Kristersson

Nyamko Sabuni