Ingvar Persson

Jobbpolitikens fiasko är januariavtalets fel

Att privatisera nu är helt stolligt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Arbetsförmedlingens siffror landar arbetslösheten på 8,7 procent. I klartext betyder det 456 505 personer. Särskilt hårt har krisen på arbetsmarknaden slagit mot unga. Dessutom vet vi att långtidsarbetslösheten blir allt större.

Ingen kan heller säga när allt ska vända. Det är sant att det går bra för delar av industrin och välfärden, men andra branscher kan mycket väl ha det värsta framför sig.

Det borde kort sagt vara tid för en aktiv arbetsmarknadspolitik där människor fick chansen att fylla på med både kompetens och erfarenhet. Alla pengar som finns skulle behöva investeras i utbildning och lärande.

Ändå, när Arbetsförmedlingen summerar sina räkenskaper för förra året visar det sig att myndigheten fått 9,6 miljarder kronor över. Trots skenande arbetslöshet har man inte lyckats använda de pengar man fått.

Helt stolligt

Det är fullständigt stolligt, men det är faktiskt inte Arbetsförmedlingens fel.

En förklaring till att Arbetsförmedlingen får pengar över mitt i en arbetslöshetskris finns i Moderaternas och KD:s servettbudget som gällde under 2019. Där drogs anslagen till myndigheten ner med massflykt av personal som följd.

Pengarna har delvis kommit tillbaka, men inte personalen eller kompetensen. Ingen organisation kan fungera om förutsättningarna hela tiden förändras.

Fler förklaringar

Ytterligare en förklaring till att Arbetsförmedlingen kan vi ana i en annan nyhet. Nyligen skickade myndigheten nämligen ut ett pressmeddelande som berättade att ytterligare 52 kommuner skulle få "matchningstjänsten Rusta och matcha".

På byråkratspråk kallas åtgärden KROM, och förmedlingen beskriver expansionen som "ett nytt steg i reformeringen av Arbetsförmedlingen".

Översatt till riktig svenska, mitt i en arbetslöshetskris ska hela arbetsmarknadspolitiken omorganiseras. Januariavtalets privatisering ska drivas igenom, kosta vad det kosta vill.

I stället för att stötta arbetslösa måste myndigheten skriva avtal med "fristående aktörer" och hitta på bokstavskombinationer som KROM. Det är klart att pengarna till riktiga åtgärder inte går åt.

Privatiseringen av Arbetsförmedlingen var en dålig idé från början. Mitt i dagens kris är det hål i huvudet att bara fortsätta.

Finns det ingen som kan förklara det för januaripartierna?

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.