Anders Lindberg

F-kassan tycks tro att döda kan jobba

Sannolikt vore det bästa att lägga ner hela myndigheten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sannolikt Sveriges sämst skötta myndighet
Sannolikt Sveriges sämst skötta myndighet

I torsdags beslutade regeringen att låta Statskontoret göra en oberoende utredning av Försäkringskassan. Bakgrunden är den epidemi av folk som på senare tid förlorat sin sjukpenning utan att vare sig lagar eller regler ändrats.
Försäkringskassan verkar helt enkelt ha fått feeling och kastar nu ut människor på löpande band.

För en månad sedan begärde Försäkringskassan därför själva mer pengar för att kunna anställa fler jurister och göra mer rättsäkra prövningar.

– Min bild är att tålamodet är lite grann på upphällningen när det gäller tillämpningen av sjukförsäkringen och vårt sätt att hantera den, sade generaldirektören Nils Öberg till TT.

Sämst

Men tålamodet är inte "lite grann" på upphällningen. Försäkringskassan är sannolikt Sveriges sämst fungerande myndighet med en internkultur som är helt oacceptabel.

På senare år har Försäkringskassan gått från haveri till haveri. Många med kroniska sjukdomar och utan arbetsförmåga har plötsligt förlorat sin ersättning och hänvisats till socialen.

Anhöriga varnar för fler självmord i spåren av en allt brutalare tillämpning av reglerna och fler avslag.

Hade avlidit

Eller som skandalen med de två medlemmarna i fackförbundet GS avdelning i Norr- och Västerbotten som avled samtidigt som Försäkringskassan ansåg att de kunde ta ett "normalt förekommande arbete".

De fick sista tiden i livet försörjas av anhöriga.

Regeringen har ett stort ansvar för att den inte har ingripit tidigare. Tvärtom har problemen förvärrats genom krav på att antal sjukpenningdagar ska minskas. Det var en dålig politik och har bidragit till dagens katastrofala situation.

Men att Försäkringskassans egen lösning nu verkar vara "fler jurister" är inte särskilt förtroendeingivande. "Mer medmänsklighet" hade känts som ett bättre svar. "Mer pengar" också.

”Avslagskultur”

Regeringens utredning ska vara klar efter valet. Det kan se ut som en avledande manöver för att få bort frågan från valrörelsen.
Det kommer knappast att lyckas. Någonting har gått sönder på Försäkringskassan. Och om vi vill ha ett fungerande socialt skyddsnät i Sverige så behöver det självklart diskuteras i valrörelsen.

Sannolikt vore det bästa att lägga ner hela myndigheten, rensa upp den "avslagskultur" som helt uppenbart finns och starta om, med ny ledning.

Förslagsvis bör man då anställa chefer som förstår att dödssjuka - eller döda (!) - inte kan arbeta.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.