Mejla

Jehna Al-Moushahidi

The Terminal finns runt omkring oss

30 000 personer är statslösa i Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tom Hanks karaktär i ”The Terminal” bor på en flygplats efter att ha förlorat sitt land.

Foto: anyaberkut / iStockphoto

LEDARE

Det är lätt att tycka om Tom Hanks karaktär i filmen "The Terminal" där han samlar in bagagevagnar för småmynt. Han köper sedan hamburgare på Burger King för pengarna. Det är ett av knepen som karaktären tar till för att kunna överleva på flygplatsen. Karaktären bor på flygplatsen eftersom hans land slutade finnas under en resa till New York. Även hans pass gäller inte längre. I stället försöker han bygga ett nytt liv i gate 67.

Fast på flygplats

Människor som envisas med att resa utomlands trots en pågående pandemi har fått uppleva vad de skulle kalla för "The Terminal" i verkliga livet. Resenärer har fastnat på flygplatser för att deras PCR-test inte varit korrekta eller för att testerna blivit försenade. De har behövt leva på godisautomater och har ingen tillgång till dusch eller säng. De har behövt bo på flygplatsen tills ett nytt test kan göras.

"The Terminal", som är baserad på en sann historia, skildrar en liten del av Mehran Karimi Nasseris liv, som ägnade 18 år på en flygplats i Paris. Nasseri var statslös. Det innebär att man inte har något medborgarskap och att man inte tillhör något land. Det är en situation som många kan känna igen sig i, även i Sverige.

Statslösa i Sverige

I Sverige är det cirka 30 000 personer som är statslösa. Sverige har fått kritik från bland andra UNHCR för att sakna verktyg för att avgöra vem som tillhör kategorin. Många statslösa föds i Sverige och lever år ut och år in utan nationalitet. De har inget Bank-ID och inget personnummer. De kan inte ens gå och hämta ut ett paket på Coop, eller skaffa ett mobilabonnemang. De kan inte utvisas, då inget land vill ta emot dem, men får inte heller stanna här.

Byt ut flygplatsen mot en lägenhet och istället för att tillbringa dagarna åt att samla in bagagevagnar för Whoppers, så går dagarna åt till att vänta. Du kan varken jobba eller plugga. Utan permanent uppehållstillstånd kan du inte heller studera svenska på SFI.

Ny medborgarskapslag

Men inte nog med det, snart förväntas ett förslag om en ny medborgarskapslag presenteras av regeringen. Att sätta krav på samhällskunskap och svenska för att få medborgarskap försvårar för den här gruppen att kunna leva vanliga liv och få tillgång till sina rättigheter.

Alla som sitter fast på en flygplats på grund av PCR-test kommer, om tålamodet finns, kunna resa igen, antingen efter ett godkänt PCR-test eller då corona är över. De statslösa däremot har inget val. De är lika fast i Sverige som om de vore i gate 67.

Av: 

Jehna Al-Moushahidi

Publisert:

LÄS VIDARE

Pernilla Wahlgren måste också bita ihop

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

UNHCR

Medborgarskap

Tom Hanks

SFI