Mejla

Lina Stenberg

S ska inte vara ett machoparti, Löfven

Glöm inte väljarna som längtar efter en vänstervåg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven ska inte gå åt höger när S-väljarna som går till SD vinns sannolikt inte tillbaka ändå.

Foto: LOTTE FERNVALL

LEDARE

I förra veckans partisympatiundersökning från SCB fanns en lågt hängande frukt för S-strateger att skörda. I alla fall vid en snabb läsning av rapporten.

Sedan valet 2018 har Socialdemokraterna förlorat 0,1 procent av väljarstödet. Ingen ko på isen alltså. Men jämfört med samma undersökning från i höstas har fallet varit högre. Och i matrisen där SCB förklarar väljarströmmarna syns att 0,7 procent gått till M och 0,6 procent till SD. Dessutom har fler LO-medlemmar lämnat S för SD.

Ska S bli ett högerparti?

Med den här statistiken på bordet är det inte svårt att föreställa sig hur hjärnorna hos nämnda strateger maler när nästa års riksdagsval kommer allt närmare. Att en spelteoretisk slutsats dras där det handlar om att lägga sig så nära M och SD som möjligt med samma högerfrågor om hårda tag och invandring. Allt för att vinna tillbaka väljare.

Vill partiet växa borde lösningen vara mer – inte mindre – socialdemokratisk politik.

Men en sådan analys är både riskfylld och ogrundad. Dels för att det inte finns något som säger att väljarna faktiskt återvänder om S blir som M och SD. Vill man rösta höger så är ju S inget logiskt alternativ.

Dessutom vet vi att machopolitik inte är något S vinner på i längden. För detta är ingen ny diskussion, idéerna om S högergir fanns redan i förra valrörelsen. Ändå vet vi att det var frågor om välfärden som avgjorde valresultatet.

Vill partiet växa borde därför lösningen vara mer – inte mindre – socialdemokratisk politik. Särskilt med tanke på alla de lojala väljare som ser S som garanten för fackliga rättigheter och ett jämlikt samhälle. De som snarare vill att S gör en vänstersväng.

Lyssna på väljarna

Och tittar man närmare på SCB:s siffror finns det fog för en sådan riktning. Arbetarväljarnas flykt hänger sannolikt ihop med ett befogat missnöje där ökade klyftorna känns in på bara kroppen – trots år med S-regering.

Ett sådant missnöje bör tas på allvar och bör mötas med politik som gör vardagen bättre för vanligt folk. Mer jämlikt.

Kanske är det läge att lyssna på väljarna – att inte satsa alla kort på spelteori. I september 2018 rankade väljarna sjukvård, skola och jämställdhet som valets tre viktigaste frågor i SVT:s Valundersökning. Ändå är det – trots ett och ett halvt år av pandemi – högerns machofrågor som ligger högst på agendan.

Stefan Löfven behöver visa på alternativ till högerns populism, alarmism och enkla lösningar. Satsa på riktig S-politik, så kommer nog arbetarväljarna tillbaka självmant.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige hade inte klarat corona utan invandrarna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Opinionsundersökningar

Politik

Jämlikhet

Jämställdhet

Stefan Löfven

Populism