Mejla

Jehna Al-Moushahidi

Abortförbudet är arvet efter Trump

Extremhögerns politik är svår att stoppa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den nya lagen i Texas gör abort olagligt efter sex veckors graviditet
Den nya lagen i Texas gör abort olagligt efter sex veckors graviditet

LEDARE

Stora kampanjer och aktivister skriver om hur Texas nya lag mot abort införts och hur det bryter mot kvinnors rättigheter. ”Texas tvingar inte 12-åringar att bära ansiktsmask för att hindra spridningen av covid, men man tvingar 12-åringar att föda barn”. Så ser en meme ut som cirkulerar i sociala medier.

Olagligt efter sex veckor

Det som tidigare kallats ”The heartbeat bill” har nu gått igenom. Det vill säga att så fort ett foster får ett hjärtslag, har det nu blivit olagligt att göra abort. Alltså efter sex veckors graviditet. Detta sker innan många kvinnor ens vet om att de är gravida. Inga undantag görs ens vid våldtäkt.

Information om hur man på olaglig väg kan få tag på abortpiller och prata med läkare som är för kvinnors rätt att välja cirkulerar på hemliga forum och på sociala medier.

Verklighetens Handmaid’s Tale

Många har jämfört situationen med the Handmaid’s Tale – Margaret Atwoods bok som blivit tv-serie, om kvinnor som våldtas för att föda barn åt andra familjer, och där de inte kan få tag på preventivmedel och saknar självbestämmande över sina egna liv. I serien ser vi också hemliga läkare som hjälper kvinnor att fly eller göra abort. Det har nu blivit till verklighet och Demokraterna försöker desperat vända på beslutet. Men frågan är om de kommer att lyckas.

Retoriken kring abortfrågan i USA har blivit mer infekterad och hårdare på senare år.

Det var bara för någon dag sedan som Vita Husets pressekreterare Jen Psaki fick gå till attack mot en journalist som ifrågasatte president Joe Bidens arbete mot förbudet. Anledningen? Journalisten menade att på grund av Bidens katolska bakgrund bör han stötta lagförslaget. Svaret blev att presidenten stöttar kvinnors rätt till sina egna kroppar. Biden håller nu på att se över möjligheterna till att få lagen stoppad.

Högsta Domstolens likgiltighet

Donald Trumps politik lever kvar genom den domare han tillsatte till den Högsta domstolen i USA. Den tiden då Ruth Bader Ginsburg ledde arbetet för kvinnors rättigheter genom den Högsta domstolen känns redan långt borta. I det här fallet har Högsta domstolen valt att inte stoppa lagen från att träda i kraft, utan röstade för att den skulle få införas och de har heller inte bedömt om lagen skulle utgöra ett hot mot konstitutionen. Istället ser vi en likgiltighet som tillåter extremhögerns politik att genomföras.

Om Joe Biden kommer att kunna stoppa lagen är ännu oklart. Men en sak är säker - han har mycket arbete framför sig. Det är inte heller oväntat att han kommer att få spendera de nästkommande tre åren till att stoppa den politik som Trump banat väg för.

Av: 

Jehna Al-Moushahidi

Publisert:

LÄS VIDARE

M och KD:s grupp ville stryka ord om aborträtt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Joe Biden

Politik

Preventivmedel

USA

Extremhögern

Texas

Abort