Lovisa Arvidsson

Nu tar vi rygg på zombieprepparna

Den farligaste tiden är nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den som är förberedd för en zombieapokalyps är också beredd på andra sorters kriser.
Den som är förberedd för en zombieapokalyps är också beredd på andra sorters kriser.

Det råder torka på andrahandsmarknaden för fiskenät. Denna information var ett hett samtalsämne i min lilla jämtländska by dagarna efter att kriget bröt ut i Ukraina. De som hade sett över sina behov av att uppdatera nätförrådet gick bet, åtminstone i de billigare tillhållen på internet. Detsamma gällde ammunition.

Det fanns en väldigt tydlig anledning.

Kriget hade väckt alla aktiva och slumrande preppers som gömmer sig bakom datorskärmar runt om i landet. Här skulle rustas för att överleva ute i skogen om ryssen anföll.

Eller zombierna, som mina yngre preppande vänner ofta har som referenspunkt. De som har bug out-bags - en slags utrymningsväska som också sålde slut på internet när kriget var ett faktum - och övar i skogen på att överleva en zombieattack.

Jag ska erkänna att jag har skrattat åt dem.

Samtidigt har jag vetat att de har helt rätt. Om du är förberedd för att slåss mot zombies så är du också rustad för en riktig kris, hur den än utspelar sig.

Riskfylld period innan Nato-medlemskap

Nu står vi inför en riktig kris.

– Det är viktigt att man inte tror att det är ”lugna gatan”, vi måste vara förberedda, sade utrikesminister Ann Linde (S) efter att Socialdemokraterna tillkännagett sitt Nato-besked.

Även säkerhetsexperter har påpekat att den mest riskabla tiden för Sverige är nu. Tiden mellan att en Nato-ansökan skickas in och till dess att vi upptagits som fullvärdiga medlemmar i försvarsalliansen.

Det är ingen slump att Boris Johnson kom på blixtvisit till Sverige och Finland förra veckan. Syftet var att ge säkerhetsgarantier för de skakiga veckor som ligger framför oss. Men också för att avskräcka Ryssland om de övervägde att jävlas.
För det måste vi vara beredda på.

Rusning till bankomaterna

Kanske har svenskarna börjat ta politikerna och experterna på orden. Bland annat genom att stoppa madrasserna fulla med pengar.

Enligt Riksbankens statistik över hur mycket kontanter som cirkulerar i samhället så är vi just nu på en rekordnivå. Inte sedan 2016 har svenskarna rusat till bankomaterna i den här utsträckningen. Och då ska vi komma ihåg att Sverige är ett av de länder i världen som har kommit allra längst med det kontantlösa samhället.

Bankkort och Swish i all ära, men det är föga användbart om vi utsätts för en cyberattack som slår ut det svenska betalsystemet. Då är det kontanter som gör att du kan handla mat eller tanka bilen. Och det kommer du att vilja göra under en kris.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har länge försökt få svenskarna att börja preppa. Se till att mat, batterier, vevradio, vatten på dunk och kontanter finns i varje hem.

Zombieprepparna är redan redo. Nu kommer resten av samhället efter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln