Mejla

Zina Al-Dewany

Vill du överleva cancer? Var inte arbetarklass

En knöl i bröstet kan förändra allt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mammografi
Mammografi

33 fler kvinnor hade överlevt bröstcancer varje år – om den hade upptäckts i tid. I en ny rapport slår Cancerfonden fast att screening för bröstcancer, mammografi, är avgörande för tidig upptäckt. Men i dag handlar tidig upptäckt om var du bor.
De som bär ansvaret för att kvinnor ska ges möjlighet till mammografi är regionerna. I snitt är det 81 procent av kvinnorna som deltar i mammografin i landet, men en region sticker ut – nämligen Stockholm. Där är det bara 71 procent, och skillnaderna inom regionen är stora. I innerstaden går 8 av 10 av de som kallas, medan det bara är 6 av 10 i Spånga-Tensta. Socioekonomi har en stor betydelse, men i Cancerfondens rapport framgår även att andra faktorer som restid och avstånd till mottagningen bör ses över. Men i Region Stockholm röstade den blågröna majoriteten ned ett förslag om screeningbussar.

Bussarna skulle fungera som mobila enheter för att göra avståndet kortare och tröskeln lägre för att kvinnor skulle testa sig. Ett av argumenten var att kvinnor gärna åker in till stan för att uträtta ärenden, särskilt om det är där de har sin arbetsplats. Så har även regionens cancercentrum motiverat det, men det är en analys som med stor sannolikhet behöver en uppdatering.
Region Stockholm menar att de satsar på informationskampanjer, men det är uppenbarligen inte tillräckligt. Till P4 Stockholm säger iman Elmi vid Familjehuset i Rinkeby att mer krävs. Hon menar att det måste bli lättare för kvinnor att ta sig till undersökningen. För kvinnorna i dessa områden är det inte alls säkert att de gillar att ta sig till stan för att uträtta ärenden, inte heller är det säkert att deras arbetsplats ligger nära en mottagning. Då är det inte så konstigt att det framförallt är kvinnor i 40-årsåldern som inte dyker upp till undersökningen. De har varken rut-städning, läxhjälp eller möjlighet att jobba hemifrån, och då blir en vanlig läkarundersökning något som lätt glöms bort.

Bröstcancer är den cancersjukdom som drabbar flest kvinnor, och vilka som drabbas har blivit en klassfråga. Det gäller i allt från Burlöv i Skåne till Härnösand i Västernorrland. Men allra värst på ojämlikhet är alltså huvudstadsregionen – där sjukdom och död blir allt mer sammankopplade med din klassbakgrund.

 

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.