Susanna Kierkegaard

Ryska hackare ska inte peta bland dina pengar

Farligt att låta bankerna fortsätta som i dag

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dagens banker och finanssektor har sårbara it-system.
Dagens banker och finanssektor har sårbara it-system.

Det är inte särskilt roligt att betala räkningar. Men det är förstås bättre än alternativet. Bara de senaste månaderna har vi fått flera exempel på hur stora följder tekniska problem – eller rent slarv – hos privata företag och banker kan få. Pengar har försvunnit mystiskt från konton, brunnit upp på börsen och hållits gisslan av bankerna när inloggningen inte fungerat.

Den 24 mars låg Bank-id och Swish nere. Det dröjde flera timmar innan problemet löstes. De 8 miljoner användarna kunde inte logga in på sina banker eller legitimera sig digitalt.

Den 28 april vaknade Swedbanks kunder till helt felaktiga siffror på sina konton. Många hade blivit av med tiotusentals kronor. Aftonbladet pratade med Barbro Bergström, 65, som just sålt sitt hus – men plötsligt hade minus 832 000 kronor på kontot i stället för 2,4 miljoner. Det tog ett helt dygn för Swedbank att rätta till problemet.

Morgonen den 2 maj störtdök Stockholmsbörsen med sju procent – på tre minuter. Samma sak hände på flera platser, bland annat i andra nordiska länder och Frankfurt. Senare visade det sig att det berodde på vad som inom finansvärlden skämtsamt kallas för ”feta fingrar”. Någon kostymnisse i London hade råkat komma åt fel knapp.

Ingen av dessa händelser orsakades, så vitt vi vet, av cyberattacker. Men alla tre visar precis hur stora konsekvenser sådana skulle kunna få.

Ett fåtal privata företag och banker avgör om du kan betala dina räkningar. Eller ens köpa frukost på 7-eleven, som en Swedbank-kund med tomt konto sa till Aftonbladet.

”Om Rysslands cyberkrigare bestämmer sig för att attackera består landets främsta försvarslinje av bankernas it-avdelningar”, skrev Andreas Cervenka.

Nu börjar det röra på sig i frågan. För ett par dagar sedan skrev Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen ett inlägg på DN Debatt om faran med bankerna och finanssektorns sårbara it-system. Han konstaterade att Sverige har en ”cybersäkerhetsskuld” och kom med sex förslag på sätt att förbättra situationen.

Bland annat vill Finansinspektionen få en statlig tillsyn av Bank-id, eller att ett statligt alternativ upprättas. Det är hög tid.

Det ska inte vara upp till en rysk hackare om du kan betala hyran.


Är du orolig för cyberattacker mot Sverige? Chatta med ledarskribent Susanna Kierkegaard om banker och säkerhetspolitik.

Livechatten öppnar klockan 9.00 men du kan börja ställa frågor redan nu.

 • Susanna Kierkegaard
  16 maj 202209.31

  Nu stänger vi chatten för i dag! Tack för alla frågor och synpunkter, har försökt svara så många som möjligt. Hoppas ni får en trevlig måndag.

 • 16 maj 202209.30

  När ska vi förstå att vi blivit hjärntvättade? Skandal att det är krav på bank-id överallt inklusive statliga myndigheter. Det går inte att göra mycket utan. Jag har verkligen försökt. Jag kan inte ens få reda på vad barnen gjort på förskolan eller ändra deras schema. Bank-id är ett helt fantastiskt sätt för både banker och andra att avskriva sig allt ansvar när något går fel. Du har ju själv skrivit under.

  Anna

  Ja, det är svårt att leva utan Bank-id. Någon form av digitalt ID måste man ju ha. Men det är inte bra att ett privat alternativ är så totalt dominerande. Samhället skulle inte fungera om Bank-id lade av.

  Susanna Kierkegaard
 • 16 maj 202209.28

  Jag blir sedan många år tillbaka förvånad över hur naiva de flesta i Sverige är gällande bankernas fientliga övertagande av vår personliga ekonomi. Idag har vi inget som privatpersoner att sätta emot. Ta ut kontanter då, säger en del. Men du kan varken handla i många butiker eller betala dina räkningar med kontanter. Bankerna har 100% kontroll över vårt liv idag. Inför omedelbart ett parallellt analogt betalsystem där bankernas makt kan brytas.

  Lars Törnkvist

  Bra sammanfattat. Tack!

  Susanna Kierkegaard
 • 16 maj 202209.26

  Rent generellt så är det otroligt viktigt att inte kontanterna försvinner. Det finns inget positivt med det och bankerna får all makt. Jag är otroligt besviken på att Sverige och riksbanken drivit den linjen så hårt, men den senaste tidens problem visar hur sårbart samhället är. Tänk om bankerna gör som de gjorde i Grekland och låser pengarna och du får bara ta ut ett maxbelopp på 500kr/vecka. Ett plastkort med pengar på är ingenting värt, om det inte går att betala med. Kontanter är kontanter och fungerar alltid, förutom när butiker vägrar ta emot dem, vilket också är ett rent oskick.

  Jinx

  Det var €60 per dag som var gränsen i Grekland, men förstår vad du menar. Jag gillar kontanter. Kan förstå att det förenklar för mindre företag att slippa kontanthanteringen. Men man undrar vad som skulle hända med alla hippa kontantlösa kaféer i en kris.

  Susanna Kierkegaard
 • 16 maj 202209.18

  Kontanter är bra att ha

  Kjell Larsson

  Japp! Tyvärr är det ju väldigt många ställen som bara tar kort eller swish. Varmkorvs-vagnen vid t-centralen är ett undantag.

  Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.