Lotta Ilona Häyrynen

Porta Ebba Busch från Prideparaden

Kallade homosexuella för ”promiskuösa” i kristen tv

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch i pridetåget.
Ebba Busch i pridetåget.

Att Ebba Busch är den första partiledaren som byggt en influencerlik närvaro på sociala medier säger mer om samtiden än om Buschs kompetens. Tvärtom talar det till hennes fördel: en politiker som sett sin målgrupp och når ut i den.

Men Ebba Busch är inte influencer. Hon är politiker. Att de förstnämnda gör karriär på att bygga hårt regisserade versioner av sig själva och sina liv ingår i kontraktet som följarna har accepterat.

Skit samma om det är sant att den där resan till Maldiverna egentligen var rätt hemsk, den ser fantastisk ut på bild.

Väljarnas kontrakt med sina politiker är något helt annat. Där är falskhet ett brott.

I veckan såg filmklipp på Ebba Busch från 2018 åter dagens ljus tack vare journalisten Max V Karlsson. Klippen är från en partiledardebatt arrangerad av den kristna tidningen Dagen. På scen diskuteras bland annat abort och homosexuellas rättigheter.

Här framstår den annars så bestämda Busch som osäker. Hon stakar sig och väger noggrant sina ord.

För den kristna publiken förklarar Busch att hennes deltagande i Pride inte var en lätt fråga. Hon kritiserar RFSL och RFSU. Hon menar att delar av Pride bidragit till en sexualisering av samhället och att många homosexuella ägnar sig åt ett osunt, “promiskuöst” sexuellt leverne. Just RFSL och RFSU har gjort homosexuella en björntjänst, säger Busch.

Kronan på verket är när Busch understryker att en familj är mamma, pappa, barn.

Trots allt detta har Busch deltagit i Pride eftersom hon säger sig vilja stå upp för individer som blir förtryckta och förskjutna i samhället.

I teorin är engagemanget säkert genuint. I praktiken klingar det genomfalskt.

Man kan inte värna någons rättigheter om man samtidigt vill utesluta samma människor från det mest grundläggande – som familj och barn.

I sommar blir det nya foto- och medietillfällen i Prideparaden för första gången sedan pandemin. Man marscherar under parollen “Dags att bekänna färg”. Det låter som en rak uppmaning till Ebba Busch.

Hur långt sträcker sig hennes stöd för HBTQ-rättigheter? Kommer hon ta chansen att förbjuda samkönade adoptioner och äktenskap om regeringspartnern SD börjar göra detsamma?

Eller är Pride bara en fråga om schysst content inför valet?

I sådana fall bör Busch portas.

Pride kan inte vara platsen för människor som är beredda att hugga sina medmarscherande i ryggen sekunden de får chansen.

Det är inte skit samma bara det ser bra ut på bild. Deltagandet måste betyda något. Det borde Pride-ledningen också förstå.

Dags att bekänna färg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln