ÅSIKT

Brexit har blivit en ovärdig cirkus

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

I lördags hölls världshistoriens störta demonstration för EU. En miljon människor samlades i London, ironiskt nog huvudstad i det första land som valt att lämna unionen, för att markera att de vill fortsätta vara EU-medborgare.

Parlamentet styr

Vid förra veckans toppmöte i Bryssel beslutades att Storbritannien ska lämna EU utan avtal den 12 april om inte ett utträdesavtal godkänns av det brittiska parlamentet. Om ett avtal får tummen upp förlängs tidsfristen till den 22 maj, så att nya lagar hinner klubbas.

I måndags tog parlamentet i London över kontrollen över utträdesprocessen och i kväll ska ledamöterna rösta. Ska landet lämna EU utan avtal? Ska man dra tillbaka begärandet om utträde? Ska rent av en ny folkomröstning hållas?

Ingen förväntar sig att något förslag kommer att samla en majoritet som kan avgöra åt vilket håll brexitprocessen nu ska gå. Den stora saken är att komma närmast en majoritet.

I brittisk press talas det nu om att en del parlamentsledamöter som tidigare förespråkat en brexit där landet lämnar EU:s tullunion och inre marknad börjat tänka att en lösning där Storbritanniens relation till EU liknar den Norge har är det bästa man kan få. För att undvika att den linjen segrar så sägs det att vissa konservativa politiker som fortfarande är för en hård brexit kan tänka sig att sluta upp bakom premiärminister Theresa Mays medelväg. Men då måste hon först lova att avgå och låta sig ersättas av en pålitlig EU-hatare.

Ny folkomröstning

Samtidigt har oppositionspartiet Labour bestämt sig för att oavsett vad parlamentet till slut landar i så ska allt avgöras i en ny, rådgivande folkomröstning.

Är det något man lärt sig av cirkusen som är brexit så är det att brittiska politiker ständigt hittar nya sätt att uppträda handlingsförlamat för att göra kortsiktiga politiska vinster.

Det fortsatta taktiserandet, rackarspelet och tricksandet är ovärdigt och riskerar att leda till att landet retirerar från sitt viktigaste internationella samarbete, chockar sönder sin ekonomi och bryter sönder sin rättsordning.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM