Mejla

Pernilla Ericson

Skräcken i Abu Ghraib gynnar nu Irans regim

Massdemonstration i Bagdad

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Planscher föreställande general Qassem Soleimani och milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis hänger på platsen där de dödades i drönarattacken.
Planscher föreställande general Qassem Soleimani och milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis hänger på platsen där de dödades i drönarattacken.

Tiotusentals människor samlas i Bagdad för en massdemonstration mot USA:s trupper i Irak. På förhand utlovades en "miljonmarsch", underblåst av irakiska shiamuslimska partier – med radikale shialedaren Muqtada al-Sadr – i spetsen och av irantrogna miliser, rapporterar Sveriges radio Ekot.

Busslaster av människor ansluter, i vad som beskrivs som en uppvisning av styrka efter USA:s dödliga drönarattack mot iranske toppgeneralen Qassem Soleimani. "Ockupanterna ska ut!" skallar ropen.

Samarbetade i kampen mot IS

Parallellt har en ung, regeringskritisk proteströrelse i månader demonstrerat för ett nytt, fritt Irak. På Frihetstorget i Bagdad kräver demonstranterna att landet befrias från sekterismens järngrepp och den utbredda korruptionen och arbetslösheten. De unga aktivisternas kamp hotas nu av den milisunderstödda manifestationen, då shiamiliserna anklagas för att ha mött de ungas protester med brutalt våld.
Omkring 5 200 amerikanska soldater befinner sig för närvarande i Irak. USA har haft ett nära samarbete med irakisk militär i kampen mot IS, men efter attacken mot Soleimani röstade Iraks parlament för att kasta ut de amerikanska trupperna.

I Iran har Soleimanis efterträdare, Esmail Qaani, lovat att driva ut USA från Mellanöstern.

Övergrepp och tortyr

Ilskan i jättemanifestationen mot USA:s närvaro blir nu också en påminnelse om hur övergrepp i krigstid blir till ett effektivt rekryteringsverktyg.

För att elda på demonstranterna har sociala medier fyllts av fotografier från 2004, de fasansfulla övergrepp och tortyr som irakiska fångar utsattes för av amerikanska soldater i Abu Ghraib-fängelset, tidigare diktatorn Saddam Husseins tortyrcentrum.

Fångar som med våld tvingades posera nakna i sexuella situationer, tvingades onanera inför kameror, intill amerikanska soldater som gjorde tummen upp. Högar av nakna kroppar. Irakiska fångar som smetades in i avföring, släpades i hundkoppel.
Några av de ansvariga i Bagdadfängelset dömdes senare i krigsrätt. Men fotografierna finns kvar, och Irans styre gynnas nu av att de sprids. Krigsövergreppen blir till ett kraftfullt argument även för de som vill släcka en frihetstörstande låga.
Den påminnelsen bör alla världens ledare ta med sig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.