Mejla

Susanna Kierkegaard

Ge rasbiologins offer ordentlig upprättelse

Museum lämnar tillbaka stulna samiska kranier

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I samband med återlämningen av kvarlevorna har man nu upptäckt att den internationellt kända svenska forskaren Nils-Gustaf Gejvall ägnade sig åt rasbiologi.
I samband med återlämningen av kvarlevorna har man nu upptäckt att den internationellt kända svenska forskaren Nils-Gustaf Gejvall ägnade sig åt rasbiologi.

LEDARE

I dag återbegravs 25 samers kranier i Lycksele. Det är den största återlämningen av samiska kvarlevor i svensk historia. Faktum är att det bara är den tredje återlämningen – dagens återbegravning borde bli början på ett mer aktivt arbete för att be Sveriges ursprungsbefolkning om ursäkt.

Kända forskaren var rasbiolog

Skeletten i fråga grävdes upp ur sina gravar i Lycksele på 50-talet, skickades till Stockholm och användes i rasbiologisk forskning. I samband med återlämningen av kvarlevorna har man nu upptäckt att den internationellt kända svenska forskaren Nils-Gustaf Gejvall ägnade sig åt rasbiologi, rapporterar tidningen ETC. Den 23 augusti 1950 skrev Gejvall från Historiska museet i Stockholm till sin vän i Lycksele som råkat stöta på de samiska gravarna.

"Jag vill på detta sätt i all hast endast tillskriva Dig och omtala, att vi här på museet vore tacksamma att få så många lappkranier, du kan insamla det vore naturligtvis synnerligen tacknämligt att få en serie", skrev Nils-Gustaf Gejvall i sitt brev.

Saknas fortfarande hela skelett

Han fick flera lådor med kranier och skelett. Så sent som 2013 hittades de i Historiska museets lager och skickades tillbaka till Västerbottens museum. Nu ska de alltså till slut återlämnas ordentligt och ges en värdig begravning.

Det betyder inte att saken är avslutad. Det fattas fortfarande flera samiska skelett som stoppats undan och tappats bort. Många ligger fortfarande nedpackade på museer runt om i landet.

​– Sverige måste be om ursäkt. Det är ju ett övergrepp som är enormt. Att det finns anhöriga som trott att deras anhöriga är begravda i Lycksele. Men i stället finns de i lådor på något museum, säger Roland Sjögren (KD), kommunpolitiker i Lycksele, till SVT.

Handlar om mänskliga rättigheter

Sverige måste ta itu med sin historia. Tillsätt en sanningskommission och utred de historiska brotten mot samerna. Det behövs ordentliga politiska åtgärder för att bryta arvet av diskriminering och koloniala övergrepp.

Till exempel borde FN:s urfolksdeklaration bli svensk lag. Deklarationen är en tolkning av FN:s mänskliga rättigheter, och borde alltså inte vara kontroversiell att följa. Faktum är att det borde vara en självklarhet.

Det samerna blivit utsatta för kan tyvärr inte göras ogjort. Däremot kan staten ta avstånd från det som skett, be om ursäkt och reparera det som går. Framför allt har man en plikt att se till att något liknande aldrig händer igen.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Ge oss hela sanningen om skallmätningarna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lycksele

Historiska museet

Sverige

Historia

Samer

FN, Förenta nationerna