Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Vår skuld till de äldre är enorm

Även före coronakrisen kunde dödsfall undvikas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

IVO har presenterat sin granskning av äldreomsorgen under coronakrisens första halvår.
IVO har presenterat sin granskning av äldreomsorgen under coronakrisens första halvår.

LEDARE

"Om smittan skulle få spridning på ett enda äldreboende kan vi stå i det verkliga krisläget." Meningen är från 10 mars och hör till det allra första Aftonbladet Ledare skrev när coronapandemin var ett faktum och smittan fått samhällsspridning. I början av mars hade larmen från äldreomsorgen inte hunnit komma, men det dröjde inte lång tid.

I tisdags presenterade Inspektionen för vår och omsorg, IVO, sin granskning av situationen inom äldreboenden och hemtjänst genom coronapandemins första halvår.

Över hälften av de som dött har dött inom äldreomsorgen. Det är 40 kommuner som står för 70 procent av alla dödsfall. På 91 boenden beskrivs läget som särskilt allvarligt, varför de nu ska granskas vidare. Det handlar om boenden där personal inte fått tillräckliga förutsättningar att göra ett bra jobb eller där sjuka äldre inte fått någon läkarkontakt alls, trots att de varit sjuka. IVOs särskilda tipstelefon har fått 4400 samtal om misstänkta missförhållanden under våren och sommaren.

 
Hur många dog före coronan?

På det hela taget säger IVO trots allt att situationen i äldreomsorgen förbättrats. Pandemin har varit ny för alla, och nu har situationen stabiliserat sig enligt generaldirektör Sofia Wallström.

Problemet är bara att det är för sent. Frågan vi borde ställa oss är hur många äldre som egentligen dött i vår äldreomsorg redan före coronapandemin? Hur länge har äldre egentligen förnekats läkarkontakt vid sjukdom? Hur ofta har personalen gått till jobbet med symptom sedan innan? Hur länge har nästan 100 äldreboenden haft så stora brister att IVO behövt granska dem särskilt noga?

Coronan är förvisso dödligare än influensan, men en vanlig influensasäsong dödar också många äldre. Precis som många av dödsfallen i corona hade kunnat undvikas gäller samma sak för andra sjukdomar som sprids i vårt samhälle. Det är bara först nu vi fått anledning att bry oss.

 
Behöver byggas om från grunden

Det senaste halvåret har bevisat att hela äldreomsorgen behöver rustas upp från grunden. Hade vi sett en influensasäsong som nog för att skärpa hygienrutiner och införskaffa skyddsutrustning hade pandemin aldrig behövt slå till så hårt. Vi hade stått i ett ännu bättre läge om vi sedan länge avskaffat karensdagen liksom slutat överutnyttja timvikarier i omsorgen. Då hade vi inte behövt sex månader för att "stabilisera läget" efter att krisen kommit.

I en gedigen rapport har Arena Idé räknat fram att det saknas 20 miljarder från kommunernas äldreomsorgsbudgetar. Det är miljarder som sedan 2002 i smyg skalats bort genom så kallade effektiviseringar och andra typer av sparpaket. 2020 planerade nästan alla svenska kommuner att skära ner ytterligare på sin äldreomsorg.

Samhällets skuld till våra äldre är enorm. Det är dags att vi upprättar en gedigen återbetalningsplan.

 

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Morfin istället för vård är ovärdigt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Vård & omsorg

Äldrevård

Sjukvård

Arena Idé