Mejla

Daniel Swedin

Sverige skickar unga till terrorbombningar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Sedan 2006 har det svenska Utrikesdepartementet avrått från resor till Afghanistan. Man skriver i sin reseinformation att "oroligheter förekommer av och till i stora delar av landet och säkerhetsläget kan snabbt förändras". Risken för att drabbas av terror är stor och "föreligger i hela Afghanistan och för samtliga personer som vistas i landet".

Res inte hit

Afghanistan är helt enkelt inte att land man reser till från Sverige.

Om man inte råkar vara afghan, förstås.

2015 kom det 23 480 ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan till vårt land. Många av dem flydde från konflikter och förtryck. Många av dem tillhör minoritetsgrupper som, beroende på var i landet de ursprungligen kommer ifrån, förföljs.

Allt fler av dem skickas nu åter.

Förra året blev det möjligt för Sverige att utvisa personer med tvång till Afghanistan. Den första chartrade tvångsutvisningsflighten gick i december förra året, men även de som skickas till Afghanistan frivilligt efter avslag på sin asylansökan väntas bli fler.

Vad återvänder de till?

Enligt statistik från Uppsala Conflict Data Program dödades närmare 18 000 personer i Afghanistan i fjol. Människor flyr från sina hem, allt fler dras ned i fattigdom, regeringskris råder, den afghanska staten har mist kontrollen över stora delar av landet och både talibanerna och Islamiska staten, IS, har på allvar etablerat sig i landet.

Underminerar säkerhetsarbetet

Svenska Afghanistankommittén varnar för att de ut- och avvisade afghanska ynglingarna kommer att hamna i sådan nöd och fattigdom att de pressas in i organiserad kriminalitet och paramilitära gäng. Det underminerar det biståndsarbete Sverige gör för Afghanistans säkerhet, utbildning och hälsovård.

Om Utrikesdepartementet nu anser att ingen bör resa till Afghanistan, ska Sverige verkligen utvisa unga människor dit?


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Läs mer:

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

I en annan tidsanda hade han varit hjälte

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingpolitik

Afghanistan

Utrikesdepartementet