Mejla

Eva Franchell

SD:s verkliga syn på svenskhet

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rickard Jomshof är en iskall twittrare.
Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226
Rickard Jomshof är en iskall twittrare.

Detta är Sverigedemokraternas rätta ansikte.

Partisekreteraren Rickard Jomshof visar sig vara en riktig rasist. Det spelar ingen roll hur mycket Jimmie Åkesson proklamerar nolltolerans mot rasism. Det är bara spel för galleriet. En anpassning till Moderaterna. När Rickard Jomshof twittrar avslöjar han partiets egentliga syn på en moderat politiker:
"Du är inte välkommen i Sverige."

Bott i Sverige 26 år

I en enda iskall mening avfärdar han den moderate lokalpolitikern Kahin Ahmed som sitter i stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista i Stockholm. Kahin Ahmed har bott i Sverige i 26 år. Han har en master i sociologi, han har jobbat här i 18 år och betalat sin skatt i god ordning. Han är lika svensk som alla andra svenskar, men Rickard Jomshof vill ändå att han ska ut ur landet.

Kahin Ahmed skrev visserligen en kritisk debattartikel om Jimmie Åkessons besök i Järva, men det var ett besök som många som kritiserade. Det anmärkningsvärda är att Rickard Jomshof valde att hoppa på just Kahin Ahmed.
– Jag tycker det är ganska fräckt att en människa som kommer till Sverige försöker tala om hur svenskar ska leva sina liv, säger Rickard Jomshof till Dagens Nyheter.

Kinberg Batras slukhål

Sverigedemokraternas partisekreterare menar alltså att en svensk som bott i Sverige i 26 år inte är svensk. Att Kahin Ahmed dessutom är moderat gör historien än mer besvärande för Moderatledaren Anna Kinberg Batra. När hon bjöd in Sverigedemokraterna klev hon ner i det slukhål som nu hotar hennes karriär och kan ta kål på hela partiet. I går kunde hon ha kravlat upp igen.
Men det tog något dygn innan hon twittrade till försvar för sin partikamrat Kahin Ahmed. "Att vilja kasta ut någon för sin åsikt hör inte hemma här."
Hon kunde ha gått ett steg längre och markerat tydligare avstånd till Sverigedemokraterna. Ja, i går hade hon faktiskt en möjlighet att sätta stopp för det tänkta samarbetet, hon hade kunnat försvara sin partikamrat med ett bestämt nej. Eftersom ni inte respekterar människors lika värde vill jag inte ha ert stöd längre. Hon kunde ha räddat Alliansen.
Men det gjorde hon inte.

I stället valde hon att ligga kvar där nere på botten medan hennes parti sjunker som en sten.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

LÄS VIDARE