ÅSIKT

Det duger inte att ”bara följa regler”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
LEDARE

När regeringen och de borgerliga partierna för en knapp månad sedan presenterade uppgörelsen om åtgärder mot terrorism stod ett förslag ut i mängden.

Statliga bidrag ska inte längre kunna gå till att finansiera "...spridning av hat eller våldsbejakande budskap". Även kommuner och andra offentliga bidragsgivare uppmanas sluta med detta.

Men vänta lite, kanske någon frågar, ger vi statsbidrag till terrorpropaganda?

Svaret är ett rungande ”jajamensan”.

Stå i reglementet

I Sverige följer vi nämligen regler till punkt och pricka. Och om det inte uttryckligen står i reglementet att vi inte ska ge pengar till exempelvis våldsbejakande galningar så gör vi det.

Senaste haveriet är på Centrala studiestödsnämnden, CSN. Som Dagens Nyheters stjärngrävare Niklas Orrenius avslöjade i lördags har skattebetalarna finansierat 71 svenskars utbildning vid det ultrakonservativa Medinauniversitetet i Saudiarabien.

Detta ”universitet” är en del av den saudiska statens propaganda och syftar till att sprida dess extrema tolkning av islam till andra länder.

Giftig sekterism

– Folk som pluggar där kommer hem och sprider sedan den här giftiga sekterismen. De har lärt sig saker som att shiiter är värre än smuts, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

CSN:s försvar är att de följt reglerna.

Gymnasie- och kunskapslyftminister Anna Ekström (S) gick i taket så förhoppningsvis är det slut med just detta.

Tolkas till extremisternas fördel

Men tjänstemännens förhållningssätt är typiskt. Syftet med studiestödet har aldrig varit att finansiera saudisk religiös statspropaganda. Ändå tolkas regler konsekvent till extremisternas fördel.

Sverige måste vara unikt naiva. Vi ger statsbidrag till extremister, finansierar Saudiarabisk hjärntvätt och låter en våldsbejakande nazistgrupp röja runt i Almedalen.

Ibland räcker det inte att som tjänsteman eller politiker "bara följa reglerna" - man måste faktiskt tänka själv också.