Eva Franchell

Arbetsförmedlingen hemsökt av andar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Arbetsförmedlingen ska förmedla jobb och inte flum.
Arbetsförmedlingen ska förmedla jobb och inte flum.
Mikael Sjöberg
Mikael Sjöberg

Nu får andarna drivas ut en gång för alla. Arbetsförmedlingen ska förmedla jobb och inte ägna sig åt new age-fantasier.
För några år sedan anlitade generaldirektören Angeles Bermudez Svankvist 952 privata coachföretag som skulle göra de arbetslösa bättre på att söka jobb. De fick gå igenom allt från hypnos och beröringsterapi till knackning på huvudet, men inte fick de några jobb. Alliansregeringen pumpade in nästan tre miljarder i projektet, men coacherna gav inget resultat.
Folk var lika arbetslösa som förut och Angeles Bermudez Svankvist fick sparken.

Förmedlingen hemsökt

Nu är det nya tider, vi har en röd-grön regering och en ny generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Mikael Sjöberg är en gammal fackföreningsman som borde borga för stabilitet. Men kanske är det själva Arbetsförmedlingen som är hemsökt.
För nu kommer nya avslöjanden om ännu fler coacher.
Den här gången är det Gaia Leadership som anlitas för 114 miljoner kronor. Nu är det Arbetsförmedlingens chefer som knackats på huvudet, eller i varje fall har fått diskutera om de är eld eller vatten. På Gaias hemsida kan vi läsa att företaget jobbar med "relational management, sustainabilitet, resiliens och agilitet."
Den som läser Arbetsförmedlingens hemsida förstår att cheferna verkligen inlett sitt "förnyelsearbete" med att gå kursen: "Nya insikter och tidigare erfarenheter har gjort att vi har fått en ny syn på ledarskapet."
Att Mikael Sjöberg dessutom kalasar med Gaias chef gör inte saken bättre. De äter kräftor, dansar runt midsommarstången och verkar stå varandra väldigt nära.

Oacceptabelt resultat

Lite flum kan man tåla om verksamheten leder till resultat. Men Arbetsförmedlingen behåller sin sistaplacering bland Sveriges myndigheter. Förtroendet är i botten. De långtidsarbetslösa som förr gick på coachkurser får fortfarande inga jobb. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson menar att Arbetsförmedlingens resultat är "fullständigt oacceptabelt".

– Trots många nya insatser för långtidsarbetslösa växer antalet personer utan registrerad aktivitet på ett nästan lavinartat sätt, konstaterade Ylva Johansson på en särskildpressinformation i maj.

Nu har hon anställt en överdirektör som ska hålla ordning på verksamheten. Dessutom ska Statskontoret granska hur förmedlingen fungerar. Det är dags att jaga ut andarna och sluta flumma. Arbetsförmedlingen har över 350 000 inskrivna som arbetssökande. 70 procent av dem har en utsatt ställning på arbetsmarknaden. De behöver arbetsträning och beredskapsjobb men knappast fler flummiga chefer.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.