ÅSIKT

Snart börjar hela Stockholm stinka

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
LEDARE

I går sa ett 70-tal sopåkare upp sig från företaget Reno Norden.

Bakgrunden är att bolaget efter den senaste upphandlingen ville byta lönesystem och sänka lönerna med i genomsnitt 6000 till 8000 kronor per anställd och utöka arbetsuppgifterna.

Jobbarna sa naturligtvis nej.

Till slut låste sig förhandlingarna fullständigt och sopåkarna gick ut i vild strejk.

Riskerar konkurs

Egentligen borde ett företag som Reno Norden inte få sköta sophanteringen i Stockholm. Bolaget riskerar enligt SVT Nyheter konkurs och i vintras rasade aktien hela 57 procent under en enda dag på Oslobörsen.

Reno Norden har även fått böta 1,4 miljoner för att de har brutit mot värdepapperslagen och inte informerat om den ekonomiska krisen i tid.
Men politikerna i Stockholms stad är dåliga på att följa upp sina upphandlingar och de är inte ensamma.

Offentliga upphandlingar omfattar närmare 700 miljarder kronor och regeringen startade får två år sedan till och med en ny myndighet för att få ordning på situationen.

Men det hjälper inte Stockholmarna just nu.

Fler går i strejk

Dessutom ser nu sopkrisen ut att sprida sig. I går gick även ett 40-tal sopåkare från Liselott Lööf, Stockholms andra sophämtningsföretag också ut i strejk.

– Om vi alla går i strejk så kommer sopberget att växa. Och då kommer ju allmänheten och politikerna undra vad fasen som händer, säger Lorant Alföldi, en av talespersonerna för Liselott Lööfs sopåkare.

Så snart stinker hela Stockholms innerstad i sommarvärmen och sen kommer råttorna fram.

Alltihop påminner lite om snöröjningen i vintras. Vi har avreglerat och upphandlat sönder samhällets grundläggande infrastruktur i stället för att driva verksamheten i kommunal regi.

Sopigt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm