Ridån går upp – för lånehajarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

23 april 2009. I dag lägger Sparbanksstiftelserna ner sin verksamhet. Deras enda uppgift var att äga Swedbank, men i dag kan Aftonbladet avslöja hur den taffliga styrelsen praktiskt taget skänkte bort banken till Folksam.

I morgon samlas aktieägarna i Swedbank till bolagsstämma på Kungliga Operan i Stockholm. Då kommer Swedbanks ledning att demaskeras som de billiga lånehajar de varit.

Den har lånat ut pengar till konsumtion i fattigare länder som Lettland och Ukraina. Snabba lån som givit snabba provisioner. De grävde guld i öst och den svenska finanspressen skrev om det baltiska undret.

Men så kom krisen i kapp även de svenska långivarna och likheterna med de amerikanska låneaffärerna i Lehman Brothers, Fanny Mae och Freddie Mac var slående.

I dag är Swedbank en bank i kris.

Miljarder till köpfest

Värdet på aktien har halverats efter årsskiftet. Strax före jul tryckte banken upp nya preferensaktier för 48 kronor styck. Snart handlades de för halva värdet och Swedbanks börsvärde krympte.

Intrigerna bakom bankens nedgång har spelats upp inför öppen ridå. Swedbank har åkt över Östersjön och frikostigt lånat ut långt över 200 miljarder kronor i Baltikum och Ukraina. Investeringarna har inte gått till företag och långsiktiga investeringar utan snarare till köpfest. Det sägs att det finns fler suvar i Riga än i någon annan europeisk stad.

I dag är Lettland nästan bankrutt och IMF driver igenom ett brutalt sparprogram. Nu får hela den lettiska befolkningen betala för köpfesten i form av höjd skatt, sänkt lön och hotande devalvering.

Och på Operans stora scen får Swedbanks ledning möta de nya ägarna.

När kurserna föll tvingades Sparbanksstiftelserna att lämna över sina aktier till Folksam. Nu är det Anders Sundström, vd för Folksam och gammal näringsminister, som dominerar bland ägarna. Han lämnade en gång regeringen för att bli vd för Pitedalens Sparbank. Då lät det romantiskt, ministern som lämnade Stockholm för en sparbank i Norrbotten.

Ekonomisk fostran

Året var 1998 och begreppet sparbank hade fortfarande kvar ett stänk av folkrörelse. En 200 år gammal institution av lokala banker man kunde lita på. Det var Sparbanken som stod för barnens ekonomiska fostran. Hur många skolbarn har inte sparat en slant och fått sitt exemplar av tidningen Lyckoslanten.

I tidningen fick de läsa om Spara och Slösa. Spara var välkammad och duktig medan det gick sämre för den rufsiga Slösa.

I dag har lånehajarna på Swedbank kammat sig. Bonusprogrammet är i princip utraderat. Om den kritiserade styrelseordföranden Carl-Eric Stålberg får gå skrattar han hela vägen från banken. Han har tjänat åtskilliga miljoner i arvoden och lön.

Den nye vd:n Michael Wolf får åtta miljoner om året utan bonus. Lönen kommer att vara fryst första året. Han säger att han vill återupprätta förtroendet för banken. Ridån kan gå upp, utdelningen kommer att bli noll. Publiken kommer inte att vara nådig.

EF