Varför måste de riskera sina liv?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SVÄVAR I LIVSFARA I det svenska området av Afghanistan finns 397 svenska soldater på plats. De är unga och många av dem har precis blivit vuxna, ändå riskerar de att aldrig mer komma hem.
Foto: SAMEER NAJAFIZADA/AP
SVÄVAR I LIVSFARA I det svenska området av Afghanistan finns 397 svenska soldater på plats. De är unga och många av dem har precis blivit vuxna, ändå riskerar de att aldrig mer komma hem.

23 JULI 2009. I går besköts svenska soldater på uppdrag i norra Afghanistan. Hotet mot de svenska soldaterna ökar. Talibanerna rör sig norrut, mot det svenska ansvarsområdet runt Mazar-i-Sharif.

Om en knapp månad är det val i Afghanistan och nervositeten stiger.

USA pumpar in fler styrkor i östra delen av landet och talibanerna hotar med att öppna andra fronter. De är lättrörliga och dyker upp över hela landet.

Antalet attacker mot det svenska området i norr har fördubblats jämfört med förra året.

Lockas på internet

Här finns 397 svenska soldater på plats. De är unga, många av dem nyss vuxna. På Försvarsmaktens hemsidor har de lockats till utlandstjänstgöring för att det är ”personligt utvecklande.” De får ”möta andra kulturer”, för de är ju så duktiga på språk.

Försvarsmakten har lockat dem med utmanande dataspel: ”Har du det som krävs?” I inledningen står fyra män uppradade och den kusliga rösten uppmanar spelaren att rädda två.

Sedan 2001 är det många soldater som antagit utmaningen.

Kriget närmar sig

Under åren har den svenska styrkan varit sysselsatt med civil och militär samverkan, som att skydda eleverna i flickskolan i Sheberghan. Ja, pojkarna i trakten klättrade över muren till skolan och stal flickornas bollar. Men sedan kom de svenska soldaterna och krönte muren med taggtråd och köpte nya bollar till flickorna.

Men det var då det, nu är läget ett annat. Kriget närmar sig och nu hotar talibanerna de svenska styrkorna. Redan för ett par år sedan dödades två svenskar av en vägbomb när de färdades genom Mazar-i-Sharif. I juni attackerades svenska soldater som patrullerade tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor i nordvästra Afghanistan. I början av juli i år utsattes en finsk patrull av en självmordsattack.

Vreden mot militärer ökar också hos den vanliga afghanska befolkningen. I fjol dödades 2 118 civila, vilket var en ökning med 40 procent jämfört med året innan. Viljan till lättsamt samarbete med militärer minskar. Det kan dessutom vara svårt att skilja en svensk Natoledd soldat från en amerikansk Natosoldat.

Utvecklingen i Afghanistan är sorglig, men inte osannolik. När den svenska riksdagen tog beslut om att skicka soldater till Afghanistan var det med insikten att några av dem kanske inte skulle komma hem igen.

Uppdraget måste tas på allvar

I detta spända läge åkte försvarsminister Sten Tolgfors härom dagen till Washington för att lova sin amerikanske kollega Robert Gates ett utökat samarbete. Kriget mot terrorismen kommer att fortsätta att skörda offer, civila afghaner, amerikanska och brittiska soldater. I värsta fall även fler svenska dödsoffer.

Afghanistan är inget backpacker-stop. Inget låtsaskrig.

Riksdag, regering och försvarsmakt måste ta utlandsuppdragen på mer allvar än så. Det är en stor och svår sak att skicka unga medborgare på livsfarligt uppdrag. Det skärpta läget i Afghanistan måste leda till en debatt om varför de svenska soldaterna är där.

Och varför de måste riskera sina liv.

EF

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN