Mejla

Ingvar Persson

Det är jobb som saknas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

För nästan ett år sedan intervjuades statsminister Reinfeldt av Ekots Tomas Ramberg. Varselsiffrorna slog rekord och arbetslösheten växte. Människor oroade sig för framtiden.

Statsministern lät irriterad.

–?Det går att få jobb i Sverige. Det spelar roll hur drivkrafterna ser ut, framför allt för dem som tjänar lite, sa ­Reinfeldt.

Det klassiska ”det finns jobb bara man vill”-argumentet. Och regeringen anser sig sitta på verktygen för att skapa denna vilja.

Sänkt skatt för den som har ett jobb, sänkt ersättning till arbetslösa och sjuka. Hårdare krav för att få ersättning, bidrag med regeringens språkbruk.

Och dessutom coachning för de arbets­lösa.

Resultatet har Aftonbladet berättat om de senaste dagarna. Arbetslösa utsätts för tvivelaktiga terapimetoder, hypnos och till och med handpåläggning. Avarter de ansvariga natur­ligtvis tar avstånd ifrån, men är de egentligen­ så överraskande? Om problemet – som i Reinfeldts föreställningsvärd – är de ­arbetslösas motivation blir hypnos kanske ett rimligt svar.

Dilemmat är att den utgångspunkten tycks ha ganska lite med verkligheten att göra. I en undersökning från i somras frågade TCO chefer på 1?885 arbets­platser om deras syn på anställning. Resultatet borde få den mest lojale arbetsförmedlingschef att säga ifrån.

TCO:s undersökning visar nämligen att det faktiskt inte finns jobb, i vart fall inte för den som har en historia av arbetslöshet eller sjukskrivning. Bara sju av hundra är positiva till att anställa sjukskrivna från andra arbetsplatser. Tolv av hundra skulle gärna ge jobb åt en långtidsarbetslös.

Då hjälper det inte med sänkta ersättningar, tvångsinskrivning på arbetsförmedlingen eller coachning. TCO efterlyser i stället åtgärder för att göra de arbetslösa efterfrågade, och för att öka efterfrågan på arbetskraft.

Offentliga investeringar, ett nytt kunskapslyft, ett program för generationsväxling och statligt stöd för att skapa en alternativ arbetsmarknad för dem som annars skulle slås ut är några förslag.

Nu ska i stället Arbetsförmedlingen göra om upphandlingen av coacherna, och ta emot dem som utförsäkrats från sjukförsäkringen. Den politiska doktrinen säger att det är de arbetslösas motivation som sviktar.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson