Carl Bildts blinda fläck

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ständigt omgiven av män reser Carl Bildt runt i världen. In i helikoptrar, ur flygplan, på tre månader klarar han av 50 ­resor och 20 länder. Peace is my profession, har han sagt. Man kan nästan höra filmmusiken tona upp.

Han lever den manliga drömmen och i den finns ingen plats för kvinnor. Carl Bildt pratar inte om kvinnor, han skriver inte om dem och han träffar dem nästan aldrig.

”Bildt undviker kvinnofrågor”

I utrikesdeklarationen står det uttryckligen att regeringen ska öka ansträngningarna för att förverkliga FN:s säkerhetsråds resolution 1?325 om kvinnor, fred och säkerhet. Organisationen Kvinna till Kvinna har följt upp utrikesministerns löfte.

–?Carl Bildt undviker konsekvent att lyfta fram frågor om kvinnors rättig­heter och inflytande i freds- och säkerhetssammanhang, konstaterar Lena Ag, generalsekreterare i Kvinna till Kvinna. Hon ­pratar om Carl Bildts blinda fläck och

den undersökning hon presenterar är ­bestickande:

I sju artiklar nämner Carl Bildt ordet kvinna en gång.

I 508 blogginlägg förekommer ordet kvinna vid sju tillfällen.

I 240 pressmeddelanden finns ordet kvinna med två gånger.

I 22 tal nämner han ordet kvinna tre gånger.

Det är märkligt att en man som reser till så många konflikthärdar ser så få kvinnor. I krigföring används i dag ett systematiskt våld mot kvinnor, men det ingår kanske inte i den manliga säkerhetspolitiska analysen.

Det är de civila samhällena som drabbas av krig. Under första världskriget uppgick de civila offren till fem procent. Under andra världskriget steg siffran till 50 procent. I dag är andelen civila offer 90 procent. Utan att överdriva kan man påstå att det ofta är män som dödar kvinnor.

Lyft blicken – även på bloggen

Efter krig är samhällena raserade, ändå sitter de gamla krigsherrarna ofta kvar vid makten. Kanske är det dem Carl Bildt pratar med under sina resor. Nästa gång borde han lyfta blicken och se att de civila samhällena byggs och återuppbyggs av kvinnor. De föder barn, brukar jorden och blir de mest pålitliga fredsskaparna.

Det är möjligt att Carl Bildt ser kvinnorna och bara glömmer att berätta om dem i sin blogg. I sådana fall måste han skärpa sig, för det är via bloggen han ­tagit för vana att skicka signaler till UD:s personal så att den vet vad som ska ­göras.

Men sannolikt har Carl Bildt blivit så fartblind och så maktblind att han bara ser de män som bekräftar honom.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.