Mejla

Eva Franchell

Flyktingbarnen blir kvar i Malmö

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Kommunerna struntar i att svara.

2 400 ensamma flyktingbarn beräknas komma till Sverige i år. Nu vädjar Migrationsverket, Barnombudsmannen och Rädda Barnen åter om hjälp. I juli skickade man ut ett frågeformulär till Sveriges 290 kommuner.

21 kommuner har svarat.

Så litet är alltså intresset för att ta hand om de ensamma barnen.

Nu går Migrationsverket, Barnombudsmannen och Rädda Barnen vidare och skickar brev till landshövdingarna i hopp om att de ska kunna väcka de kommunala samvetena.

Under tiden bor flyktingbarnen i någon av Sveriges nio ankomstkommuner. De trängs ihop i tillfälliga boenden i till exempel Malmö, en kommun som tar större ansvar än andra. Tanken var att barnen skulle stanna i Malmö ett par dygn för att sedan slussas vidare till riktiga hem runt om i Sverige.

Men de svenska kommunalpolitikerna tittar åt ett annat håll och låtsas som ingenting. De struntar i barnen och skiter i Malmö.

I Malmö talas 100 olika språk. Går man längs Södra Förstadsgatan bort mot Södervärn känner man hela världen komma emot en. Malmö har en levande innerstad fjärran från det tråkborgerliga Stockholm eller det gråblöta Göteborg.

Det är möjligt att jag är jävig, man kan bara ha en hemstad. Men för mig är Malmö en stad med många kulturer och helt andra dofter: kanel, koriander och mynta. Men det är också en stad med hög arbetslöshet och svår trångboddhet. Malmö är motsättningarnas stad där Sverigedemokraterna fick nästan nio procent av rösterna i årets val.

Nu sprider sig dessutom rädslan bland Malmöborna. Någon skjuter invandrare och ingen vet vem som håller i vapnet eller vem som riskerar att bli nästa offer. Det tog ett tag innan polisen gick ut med rak information, men i går fick vi veta att man fokuserar på högerextrema grupper.

En enda gärningsman tros ligga bakom 15, kanske 16 eller 17 skottlossningar som dödat en och skadat flera. Ett år efter de första skotten jobbar ett 50-tal poliser med utredningen och först nu får allmänheten veta att den ska akta sig för mörka platser.

I en stad som redan balanserar på gränsen kan sådan information öka spänningarna.

De flyktingbarn som fortsätter att komma till Malmö placeras i baracker, stängda sjukhussalar eller vandrarhem. De kommer från länder i krig, Somalia eller Afghanistan. De är tonåringar med svåra upp-levelser bakom sig i några av världens fattigaste länder.

Sverige är en av de krigförande parterna i Afghanistan. Vårt ansvar för de ungdomar som flyr undan det kriget borde vara särskilt stort.

Men i stället är det rädslan som tagit över. Rädslan och den kommunala fegheten.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN