Mejla

Katrine Marçal

Hatet mot kvinnokroppen är vår tids största skam

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Ordet vagina kommer ur det latinska ordet för svärdsskida. Vad svärdet i sammanhanget syftar på är inte svårt att förstå. Kvinnan definierad som hölje åt mannens ”vapen”. En vansinnig föreställning där kvinnokroppen förvandlas till en öde plats för våld mellan män att utspela sig på. Hon är i sammanhanget ingenting. Det har alltid varit hans krig.

”Är vi på planeten jorden så dumma att vi inte kan ha bättre fredsbevarande styrkor?” frågar Mira Vilusic i dokumentären ”Kvinnornas krig” som organisationen Kvinna till Kvinna premiär-visar på tisdag. Filmen handlar om ett möte mellan Mira Vilusic från Bosnien-Herzegovina och Ester Munyerenka, socialassistent på Panzisjukhuset i Kongo Kinshasa.

Under kriget i forna Jugoslavien våldtogs mer än 20?000 kvinnor. I Kongo finns mellan 200?000 och en halv miljon våldtagna och de blir fler medan ni läser detta. Allt medan världen ser på. I sitt förord till boken ”The rape of a nation” beskriver författaren John Le Carré Kongo som ”helvetet på jorden”.

Mänsklighetens tendens att slå ner blicken från det alltför obegripligt onda är välbekant. Förintelsen, vars minnesdag högtidlighölls i veckan, behandlades medan den pågick inte som någon förstasidesnyhet i amerikansk press. New York Times skrev om det – men inte på löpsedlarna. Förintelsen är naturligtvis unik, men att vi inte förstår (eller vill förstå) de mörkaste stunderna medan de infaller – det finns det något allmängiltigt i.

”Vi kan prata, prata, prata, men ingen lyssnar”, säger Ester Munyerenka i filmen. Våldtäkterna i Kongo blir bara fler och fler. Ingen grips, ingen ställs inför rätta.

Uppdrag granskning visade i onsdags hur FN-soldater och annan fredsbevarande personal har sex med kvinnorna de är utsända för att beskydda. Vilket är förbjudet. I många fall gäller det extremt fattiga barn som låter sig utnyttjas för några dollar, ett ägg, eller en burk majonnäs.

Kvinnans kön är en av världens mest förnekade, förstörda och förföljda delar. Från de 130 miljoner kvinnor som beräknas utsatta för könsstympning till den ohyggliga brutaliteten i Kongo. Knivar, bajonetter och trädgrenar trycks upp i underliv som fullständigt förstörs. Den medicinska termen är fistula – vävnaderna mellan vaginans väggar och urinblåsan går sönder. Det uppkommer ett hål där det inte ska finnas ett.

Vad är det man hatar så mycket? Klitoris med sina 8?000 nervändar är den enda del av människokroppen vars enda funktion är njutning. Vaginan är allt annat än ett passivt hål. Tvärtom mycket levande – sträcker ut sig när hon blir upphetsad, vidgas till sin innersta tredjedel, livmodershals och livmoder lyfter. En lika stor förändring som det där vi kallar erektion. Egentligen.

Hatet mot kvinnokroppen är obegripligt och vår tids största skam.

Av: 

Katrine Marçal

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Katrine Marçal