Skepsis till vaccin ger oss mässling

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En av världens mest smittsamma sjukdomar är på väg tillbaka

Vaccin mot mässling
Vaccin mot mässling

Enligt Världshälsoorganisationen WHO dog 145 700 människor i mässling under 2013, alltså 16 varje timme. De allra flesta barn under fem år.

Innan omfattande vaccinering infördes 1980 låg dödstalen nästan på tre miljoner om året.

Mässlingen är en av vår historias värsta barnadråpare, som vi nog trodde att vi fått stopp på.

Men tyvärr är sjukdomen på väg tillbaka i västvärlden, mycket på grund av organiserad desinformation från vaccinvägrare.

500 fall

Sedan oktober har över 500 fall av mässling diagnosticerats i Berlin. Även i Bosnien pågår ett utbrott och sedan en tid har en rad fall av mässlingen inträffat i USA där smittan började spridas från Disney World i Kalifornien.

I Tyskland har en liten pojke dött och flera skolor hålls stängda. Det som hänt har även skapat en diskussion kring vilket ansvar vaccinvägrarna har.

Vidskepelse

Sedan lång tid tillbaka finns en mytbildning kring vaccin. Bland annat sprids att vaccin skulle hänga ihop med autism. Bakgrunden är en felaktig studie som 1998 publicerades i tidningen The Lancet där läkaren Andrew Wakefield drog den parallen.

Texten fick dras tillbaka på grund av fel men på konspirationssidor på internet kom den att leva sitt eget liv och infogades i en flora av modern vidskepelse.

Problemet finns även i vissa grupper av invandrade som inte fått vaccin som barn och där allt för få vaccinerar sig som vuxna.

Oskyldiga drabbas.

Sverige har haft allmän vaccinering mot mässling sedan 1976. Vi har ett effektivt system av barnavårdcentraler och stöd till småbarnsföräldrar. Därför är vår vaccinationsgrad tillräckligt hög för att sjukdomen får svårt att spridas.

Det gör att även små barn som inne hunnit vaccineras och personer som av olika medicinska skäl inte kan ta vaccin ändå är skyddade.

Men om färre vaccinerar sig skapas luckor och även barn och människor som inte själva valt bort vaccin kan drabbas.

Folkbildning

Antagligen fungerar det inte att tvinga vaccinmotståndare att vaccinera sig. Risken är att det skapar konflikter och misstro som snarare får effekten att vaccinationsgraden går ner.

Men vi behöver däremot en betydligt bättre folkbildning och opinionsbildning från sjukvården och barnavårdcentraler om vikten av vaccinering.

De sidor på nätet som sprider felaktig information och konspirationsteorier kan inte få stå oemotsagda.

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.