ÅSIKT

Wallström gör mig stolt att vara svensk

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Margot Wallström.
LEDARE

Alltså det är inte lätt att vara sosse alla gånger. Hippt eller sexigt är det då inte, bristen på radikalitet är påfallande – det är ju själva konceptet.

Socialdemokratin är en tung maskin som "rolls with the punches". Det jämställda, jämlika samhället är ständigt på väg men just nu står borgarna i vägen och vi måste vara pragmatiska, ungefär så låter det.

På sistone har det varit svårt att skilja S från Moderaterna trots att högeralliansen under åtta år låtit sjuka och arbetslösa betala för de övre klassernas skattesänkningar samtidigt som skolor och vårdcentraler blivit varor på marknaden och direktörerna skickat våra pengar till skatteparadis i stället för tillbaka till verksamheten.

Det har S låtit hända, man har anpassat sig till villaväljarnas privatekonomiska önskemål i stället för att rytande förklara varför skenande klyftor är dåligt även för medelklassen.

Men, i onsdags blev jag rödkindat stolt över att vara sosse. Då sa utrikesminister Margot Wallström upp det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Mänskliga rättigheter är inte två tomma ord, de betyder något stort och viktigt – utom för näringslivshögern. Den struntar i mänskliga rättigheter om det kostar något.

Först kom den redan legendariska kalkonartikeln i DN där 31 direktörer uppmanade regeringen att inte bryta saudiavtalet. H&M:s ordförande Stefan Persson var en, vilket tänkbart ligger i linje med att H&M utnyttjar barnarbetare i Kambodja enligt Human Rights Watch i torsdags.

”Konsekvenserna kan bli kännbara under lång tid”, kommenterade vapenhandlaren Jacob Wallenberg beskedet. ”Sverige har skadats”, sa Carl Bildt (M), den mesige utrikesministern som under åtta år inte vågade kalla Saudiarabien för en diktatur.

Argumentet är att eftersom vi alltid gjort affärer med en mördardiktatur så ska vi fortsätta med det.

”Affärsförbindelserna mellan kungadömena Sverige och Saudiarabien är många decennier gamla och kröntes för tio år sedan med ett militärt samarbetsavtal”, skrev PM Nilsson högtidligt i näringslivets husorgan Dagens Industri under rubriken ”Något har gått sönder i Sverige”.

Alltså: När Sverige inte längre accepterar att bloggaren Raif Badawi piskas offentligt och otrogna kvinnor halshuggs, då har något gått sönder i Sverige.

Repris: När Sverige inte längre accepterar att bloggaren Raif Badawi piskas offentligt och otrogna kvinnor halshuggs, då har något gått sönder i Sverige.

Själv tycker jag tvärtom, att något härmed lagats i svensk utrikespolitik. Sossarna har också tittat bort medan Wallenberg sålt vapen till ett kungahus som finansierar Isis terror och tyranniserar sitt folk.

Men inte längre. Nya tider. Wallström och Löfven sa nej. Mänskliga rättigheter, god damn! Det må kosta några miljarder i exportintäkter, förargade direktörer och en plats i FN:s säkerhetsråd men Sverige accepterar inte att liberala bloggare döms till 1 000 piskrapp.

Så ser moral ut. Så ser internationell solidaritet ut. Då finns det all anledning att vara stolt sosse, stolt svensk.

avFredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM