Åtala de misstänkta krigsbrottslingarna

Migrationsverket.

Minst 20 personer som misstänks ha begått krigsbrott eller brott mot mänskligheten i länder som Syrien, Afghanistan och Somalia har fått tillfälligt uppehållstillstånd av Migrationsverket.

Det avslöjade radions P4 Östergötland i går.

På grund av de grova brottsmisstankarna har Migrationsverket i samråd med Säkerhetspolisen beslutat att undanta dessa personer från rätten att söka asyl.

Men de kan inte utvisas till sina hemländer eftersom de där riskerar tortyr eller avrättning. Alltså: tillfälligt uppehållstillstånd och boende på svenska asylboenden.

– Ja, frågan är vad vi skulle göra i stället. Detta är den lagstiftning vi har och det är den vi följer, säger Magnus Bengtsson, expert på asylfrågor på Migrationsverket, till radiokanalen.

Och ja, så mycket annat kan vi inte göra. Sverige är trots allt en rättstat och att utvisa människor - hur fruktansvärda deras gärningar än är - ska en rättsstat inte göra.

Europakonventionen har dessutom ett absolut förbud mot att utvisa någon som kan riskera dödsstraff eller tortyr.

Men om nu Säpo har information och belägg som gör att de 20 personerna kan fällas för sina brott mot mänskligheten så bör åtal väckas.

Enligt polisens krigsbrottskommission pågår just nu ett 30-tal krigsbrottsutredningar, och fler lär det bli.

Enligt Säpo finns det nu 130 bekräftade fall där svenskar åkt till Mellanöstern för att slåss för terrorsekten IS. Det här är också personer som vi kommer behöva ta itu med när de kommer hem igen.

Så gör nämligen en rättstat.

Följ ämnen i artikeln