Mejla

Åsa Petersen

Fegt, fegt, fegt!

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Kristdemokraterna måste ha njutit när riksdagen debatterade homoäktenskap"

Det blev inga homoäktenskap idag.

Riksdagen röstade nej till oppositionens förslag att ge regeringen uppdraget att utforma en könsneutral äktenskapslag. Det hade räckt med att fyra moderater, folkpartister och centerpartister hade brutit mot regeringslinjen och röstat ja, så hade Sverige kommit ett stort steg närmare homoäktenskap.

De vågade inte. De var för fega. Så nu sitter Sverige kvar i den absurda situationen att alla riksdagspartier utom kristdemokraterna säger ja, men att en könsneutral äktenskapslag ändå dröjer.

Hur länge ska Göran Hägglund och hans moralkonservativa kristdemokrater få stoppa en lagändring som majoriteten av svenskarna och riksdagen vill ha?

Beskeden från alliansen är svävande. Efter en märkligt lång remisstid säger de att ett regeringsförslag kommer till hösten, eller till våren. Det ryktas om en kompromiss med kristdemokraterna, som skulle kunna innebära att äktenskap mellan samkönade par inte får kallas äktenskap. Det får inte ske. Då skulle lagstiftningen fortsätta att diskriminera.

Alliansens riksdagsledamöter vet ännu inte vad en eventuell regeringskompromiss kommer att innebära.

Kristdemokraterna måste ha njutit i dag. Riksdagsdebatten handlade inte om sakfrågan, att diskrimineringen av HBT-personer måste upphöra, utan rörde nästan uteslutande formalia. Vem har sagt vad när, hur ska en lag utformas och beslutas, vad är riksdagen respektive regeringens ansvar?

Kristdemokraterna vill dra frågan i långbänk, för att så länge som möjligt slippa en könsneutral äktenskapslag. Hittills har de lyckats.

”Hur känns det i dag, när ni måste rösta emot er övertygelse?” frågade vänsterpartisten LiseLotte Olsson de moderater, centerpartister och folkpartister som röstade nej, trots att de vill ha en könsneutral äktenskapslag.

Det kan man undra. Det är tragiskt när politiska ideal får stå tillbaka för partipiskan.

Av: Åsa Petersen

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN