ÅSIKT

Tuffa tag mot sjukskrivna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Större möjligheter för den som blivit sjuk att pröva ett nytt jobb. Så vill socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson presentera det förslag till förändringar av reglerna för sjukskrivning som offentliggjordes i?går. Den som är sjukskriven kommer att kunna ta tjänstledigt för att söka ett annat arbete och samtidigt behålla sjukpenningen.

Effektiv väg

Så långt kan förslaget vara rimligt. Ansvaret för rehabilitering och anpassning måste i första hand ligga kvar hos arbetsgivaren, men för många sjuka är säkert ett nytt arbete och en ny arbetsgivare den effektivaste vägen tillbaka till arbetslivet. En möjlighet att aktivt söka nytt jobb kan vara öppningen.

Brist på motivation

Husmark Pehrsson vore dock inte minister i den regering hon företräder om hennes förslag inte också innebar hårdare tag mot de sjuka. Den som efter sex månaders sjukskrivning inte är beredd att byta arbete ska kunna förlora sin ersättning.

Så fortsätter regeringen att först och främst betrakta ohälsa och arbetslöshet som ett utslag av bristande motivation hos de drabbade. En bristande motivation som kan avhjälpas med höjda krav och indragna ersättningar.

ARTIKELN HANDLAR OM