Mejla

Karin Pettersson

LO går vilse om jobbinvandring

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fel fokus LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kräver en återgång till det gamla systemet med arbetsmarknadsprövning. Det är dumt och väldigt synd. Fokus i debatten borde vara om hur människor utnyttjas.

Foto: JOHAN SÖDERLUND

LEDARE

30 MAJ 2013. LO:s nya rapport

Sverige ska vara ett öppet land, dit människor kan komma och arbeta. Det ger människor nya livschanser, det bygger Sverige starkt.

Men Sverige ska också vara ett land där samhället står upp för den enskildes rätt och trygghet.

I dag ser det inte ut så.

2008 gjorde regeringen och Miljöpartiet upp om ett nytt system för arbetskraftsinvandring. Resultatet är förfärande, och vittnesmålen är många om hur människor utnyttjas som en följd av reformen.

Uppenbara brister

Minns skogsarbetarna från Kamerun och bärplockarna från Thailand. Eller läs någon av rapporterna från Hotell- och restaurangfacket som sökt upp arbetskraftsinvandrare på en lång rad arbetsplatser i sin bransch.

Förfärande är också det faktum att Tobias Billström och Miljöpartiet låtit detta fortgå i fyra år, trots att bristerna i systemet snabbt blev uppenbara.

Problemet är reglerna: Män­niskor som kommer till Sverige för att arbeta är i dag i stort sett rättslösa, utlämnade åt arbetsgivare som många gånger utnyttjat deras utsatthet.

Arbetsgivarna granskas

I går presenterade LO en rapport med ett antal förslag för att komma till rätta med problemen. Det mesta är bra, och ligger nära det exempelvis TCO föreslagit. Det handlar bland annat om att stärka den enskildes rättsliga status genom att ersätta dagens arbetserbjudanden med juridiskt bindande anställningsavtal, att arbetsgivarna ska granskas hårdare, och att det ska bli lättare att få permanent uppehållstillstånd.

Men LO väljer också att ­kräva en återgång till det gamla systemet med arbetsmarknadsprövning, vilket innebär att en myndighet bestämmer i vilka branscher arbetsmarknadsinvandring tillåts.

Det är dumt, och väldigt synd.

I stället för att fokusera på den enskildes rätt, väljer LO att stå fast vid sin tidigare argumentation om riskerna för ”överutbud”. I praktiken att man vill skydda de egna medlemmarna genom att begränsa inflödet av arbetskraftsinvandring. Det rimmar illa med LO-ordförandens stolta bedyranden på seminariet i går om att LO alltid varit positivt till ­arbetskraftsinvandring.

Fokus på utnyttjande

De flesta av förslagen i LO:s rapport är bra. Men kravet om arbetsmarknadsprövning borde slopas.

Då skulle fokus i debatten hamna rätt: på stenhård kritik av hur människor utnyttjas som en följd av Billströms och Miljö­partiets usla reform.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Pettersson