Mejla

Ingvar Persson

Borgs miljarder skäl till att ljuga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den gubben gick inte Finansminister Anders Borg ljugit om Sveriges ekonomi. Nu har sanningen hunnit i fatt honom.
Den gubben gick inte Finansminister Anders Borg ljugit om Sveriges ekonomi. Nu har sanningen hunnit i fatt honom.

LEDARE

22 DECEMBER 2012. Budgetbluffen

Att Anders Borg ljuger har varit Sveriges mest offentliga hemlighet i höst.

Myndigheter som Konjunkturinstitutet och Arbetsförmedlingen och alla ekonomiska experter – från Ola Pettersson på LO till Stefan Fölster på Svenskt Näringsliv – har talat om minskad tillväxt och ökad arbetslöshet.

Finansministern har ensam upprepat budgetens glada budskap att svensk ekonomi nästa år kommer att växa med 2,7 procent och att arbetslösheten kommer att minska.

Verkligheten är i fatt

I går, när Sverige nästan glidit in i julkoma, hade verkligheten hunnit upp Borg. Finansministern talade plötsligt om en tillväxt på bara en dryg procent och en arbetslöshet väl över åtta procent nästa år.

Det är ingenting som gått upp för Anders Borg just nu. Han har vetat att höstbudgetens siffror varit helt orealistiska och ändå fortsatt att använda dem.

Det är inte osäkerhet om framtiden. Det är lögn.

Politiskt problem

Att landets finansminister ljuger är kanske ett moraliskt problem, även om alla vet att han ljuger. Men det är framför allt ett politiskt problem.

Borgs påhittade siffror ligger nämligen till grund för den budget som börjar gälla om lite mer än en vecka. En budget som riksdagen blev färdig med så sent som i onsdags.

Under hela riksdagsbehandlingen har finansministern hållit fast vid sina prognoser, och majoriteten av de folkvalda har röstat på som om de trodde honom. Nu, när allt är färdigt, ändrar sig Borg.

Det är knappast någon tillfällighet. De verkliga siffrorna innebär att Sverige behöver en krispolitik. Men en sådan politik vill Anders Borg inte föra.

Han vill inte stärka a-kassan och de andra trygghetssystem som automatiskt dämpar nergångar i ekonomin, i alla fall inte nu. Han vill inte lova en mer aktiv arbetsmarknadspolitik som rustar individer och samhälle för framtiden, och han vill inte stärka köpkraften för dem som har minst marginaler och därför nästan säkert använder pengarna för att konsumera.

Anders Borg vill sänka skatten, och i år har han bestämt sig för att det är storbolagens tur.

Dåligt för Sverige

Borg har ljugit sig igenom hösten därför att han vill använda 16 miljarder till en bolagsskattesänkning som inte har någonting med krispolitik att göra.

Det är omoraliskt och det är riktigt dåligt för Sverige.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson