Mejla

Ingvar Persson

Malmö - en tuff nöt för Löfven

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: ROGER LUNDSTEN
I morgon ska Stefan Löfven tala till demonstranterna i Malmö

För ett år sedan gjorde Stefan Löfven debut som förstamajtalande ledare för Socialdemokraterna. Han gjorde det i Göteborg, på Götaplatsen.

Det var något av hemmaplan.

I morgon ska han tala i Folkets Park i Malmö, den rödaste av våra storstäder. Det borde också vara hemmaplan, men det är det nog inte.

För ett år sedan pratade Löfven om jobben och om behovet av ordning i statens affärer. Budskapet räckte till i ett Göteborg som uppfattar sig som Sveriges verkstad.

Pratar om jobben

Löfven kommer att prata om jobben i morgon också. Det måste han göra. I förra veckan passerade arbetslöshetssiffrorna 440 000 och i Malmö är arbetslösheten högre och förvärvsfrekvensen lägre än i landet som helhet.

Men i morgon kommer det inte att räcka med innovationer och exportsatsningar. Löfven har haft ett år på sig att etablera sig som oppositionsledare, och ingen politiskt intresserad har missat hans engagemang för jobb eller näringspolitik. Nu måste han svara på andra frågor.

Som de som handlar om överskottsmål och ekonomisk politik. Under Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons ledning har mottot "ansvarsfullare än Borg" upphöjts till absolut lag.

Problemet är bara att det nu knappast går att hitta en ekonom som försvarar att staten ska minska sina skulder mitt i en lågkonjunktur. Och i förra veckan anslöt sig till och med Göran Persson - som skapade budgetreglerna - till överskottsmålets kritiker.

I Malmö har Löfven chansen att visa att talet om nya jobb är på allvar, men då måste han också erkänna att det kommer att behövas stimulanser.

Arvet förvaltat

Han måste dessutom prata om miljö och om jämställdhet. Hans stora tal på partikongressen - det om folkfamiljen - imponerade på de ledande partikamraterna. Nu återstår att också övertyga demonstranterna i Malmö om att socialdemokratins arv är förvaltat, också på dessa områden.

Men framför allt måste Stefan Löfven prata om integration. Frågan har ju plågat Socialdemokratin under den månad som gått sedan partikongressen, och ingenstans är den mer aktuell än i Malmö.

Alla vill höra vad Löfven har att säga om Omar Mustafa, om islam och om fördomar.

Löfven kommer att behöva svara. Men han måste också visa att integration och kamp mot främlingsfientlighet inte är ett avskilt område i politiken. Det handlar om jämlikhet och rättvisa förutsättningar. Om chansen till ett jobb och till en bra utbildning. Om goda bostäder och trygghet i vardagen.

Att arbeta för integration är också att kämpa mot klassamhället.

Och det är precis om det Stefan Löfven måste prata i morgon.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM