ÅSIKT

Åtgärdsprogram mot arbetslöshet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Dagen började med ett pressmeddelande.

Det var Statistiska central­byrån, SCB, som skickade det och i pressmeddelandet stod att läsa att 448 000 personer nu är arbetslösa.

Svensk arbetslöshet ligger på 8,8 ­procent, och ungdomsarbetslösheten är uppe i 25,1 procent.

Den socialdemokratiska kongressen i början av april handlade mycket om det där. Det pratades jobb, tillväxt, ­omställning och globala handslag ­mellan arbete och kapital. Stefan ­Löfven lovade att Sverige under ­Socialdemokraterna kommer ha EU:s lägsta arbetslöshet lagom till år 2020.

I går kom Socialdemokraterna med delar ur sitt svar, tre förslag ur den kommande budgetmotionen. Det tyngsta förslaget är att man vill satsa 100 miljoner på kommuner som är ­duktiga på att skapa sommarjobb för ungdomar.

Dessutom återkommer man till ­behovet av sommarskola. S föreslår obligatorisk sommarskola för ­niondeklassare som inte klarar att komma in på gymnasiet. Dessutom vill man ge gymnasieungdomar som inte klarar högskolebehörighet möjlighet att läsa upp sina betyg på sommaren.

Vi känner igen förslagen och nog kan man sakna konkretion och specifikation. Men det här är ju en vårbudget, och i den bästa av världar utgör den grunden i ett åtgärdsprogram mot ­ungdomsarbetslösheten.

Innehållet i det där SCB-press­meddelandet beskriver nog ganska bra vad riksdagsvalet 2014 kommer att handla om: jobben och kampen mot ­arbetslösheten.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM