Mejla

Anders Lindberg

Björklunds skola drar ner Sverige

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skolpolitik för rika Jan Björklunds förslag om läxhjälp är bra – för de rika.
Foto: ILLUSTRATION: ROBERT NYBERG
Skolpolitik för rika Jan Björklunds förslag om läxhjälp är bra – för de rika.

18 OKTOBER 2012. Partiledardebatten

I går var det partiledardebatt i Sveriges riksdag. Samtidigt lades de två ideologiskt tydligaste förslagen utanför kammaren.

På DN Debatt presenterade Mikael Damberg Socialdemokraternas nya skolpolitik. De vill utöka skolplikten till sexåringar så att alla går minst tio år i grundskolan. Därmed fortsätter de distansera sig från den ”flumskola” partiet tidigare stod för.

Den nya linjen ligger mycket långt från när den socialdemokratiska partikongressen 2005 körde över S-ledningen om nationella prov i trean. Ett beslut som blev ett av Jan Björklunds (FP) viktigaste slagträn i valrörelsen 2006.

Socialdemokraterna kombinerar nu i stället en retorik om hårdare krav på kunskap för elever med två miljarder ­kronor till mindre klasser och stöd för läxhjälp inom ramen för fritids.

Läxhjälp till barnen

Det andra viktiga beskedet vi fick i går presenterades på regeringens hemsida. Propositionen om skattereduktion för läxhjälp. Från och med 1 januari kommer de föräldrar som har råd att kunna dra av läxhjälp till sina barn.

Att Socialdemokraternas och regeringens förslag läggs samma dag illustrerar hur stora skillnaderna i synen på svensk utbildningspolitik är.

Björklund har ansvaret

Den svenska skolans problem är mycket stora. Och även om Jan Björklund (FP) gjorde sitt bästa i gårdagens debatt för att gå i opposition mot oppositionen bär inte argumentationen längre. Efter sex år är han fullt ut ansvarig för skolans ­problem. Det finns exempel på länder som vänt hela sina skol­system på kortare tid.

I Jan Björklunds fall har det gått riktigt illa. Andelen som lämnar grundskolan med behörighet till gymnasiet har minskat varje år sedan han tillträdde. Resultaten sjunker och Sverige faller i de internationella studier som görs med jämförbara länder.

Det som ökat under Björklund är klyftorna mellan elever och skolor. Föräldrarnas bakgrund spelar i dag allt större roll för elevernas resultat. Föds du som förlorare, förblir du en förlorare.

Jan Björklund är en skicklig retoriker som ständigt presenterar enkla lösningar på komplicerade problem. Nu har de enkla lösningarna prövats. I går var hans besked att resultaten i skolan kommer fortsätta försämras ytterligare. Vändpunkten verkar ­ligga någon gång efter valet 2014.

Sänker Sverige lång tid framöver

Problemet är att en allt sämre skola sänker Sverige, inte bara i dag utan för lång tid framöver. Att låta de rikaste ­köpa sig läxhjälp för att kompensera bristerna löser inte det problemet.

Jan Björklunds skolpolitik är, om ­uttrycket tillåts, ett skolexempel på att större klyftor leder till att alla får det ­sämre.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN