ÅSIKT

Klantiga myndigheter utvisade sjuka Selma

Foto: Tanken att en sjuk romsk flicka skulle få god vård I Kosovo ter sig helt absurd.
LEDARE

Myndigheterna skyller på varandra. Varken Migrationsverket eller polisen vill kännas vid beslutet att utvisa svårt sjuka Selma till Kosovo.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Utvisningen genomfördes så klantigt. Vore situationen inte så tragisk räckte det väl med att konstatera att myndighetsrepresentanterna betedde sig - korkat.

För visst borde Migrationsverket försäkra sig om att folk som ska utvisas verkligen kan utvisas? Och nog måste polisen inse att en sondmatad 14-åring inte kan skickas i väg. Flickan kunde inte stå. Såg de inte slangen i hennes näsa?

Migrationsverket har faktiskt beslut på att apatiska barn med uppgivenhetssyndrom inte ska utvisas. Ändå bars Selma ombord på planet till Pristina.

Två dagar

Hur tänkte polisen att hon skulle klara sig nere i Kosovo? Familjen fick med sig sondvälling för två dagar och sedan fick väl sjukvården i Kosovo ta över.

– Jag kan tänka mig att de inte har någon dålig sjukvård, som Willy Aflarenko, chef för gränspolisen i Gävle-Dalarna, sa till P4.

Men Selma fick aldrig någon vård i Kosovo. När planet landade i Pristina blev hon inte insläppt i landet därför att hon var för sjuk.

Kosovo är ett fattigt land med begränsad tillgång till sjukvård. Selma är rom och det innebär att hon sannolikt aldrig hade fått någon vård i landet. I Kosovo hänvisas romerna till ett liv på gatan eller i något läger. De utsätts för en systematisk diskriminering och bara tanken att en sjuk romsk flicka skulle få god vård där ter sig helt absurd.

Ingen skola

Enligt en rapport från Unicef får romska barn som skickas tillbaka till Kosovo ingen tillgång till grundläggande rättigheter som skola, vård och social omsorg. Ändå blir allt fler tvångsutvisade. Från Sverige och övriga EU ökade utvisningarna till Kosovo i fjol med 50 procent, enligt UNHCR.

14-åriga Selma är tillbaka i Sverige och får den vård hon behöver. Givetvis måste hon få stanna här. Rasismen och förtrycket mot romer har alltid funnits. I den europeiska krisen har det bara ökat och migrationsminister Tobias Billström har nu ett stort ansvar.

Svenska myndigheter ska inte ens komma på tanken att utvisa en sjuk romsk flicka till ett liv i fullständig misär. Utvisningarna av romer till Kosovo måste upphöra.

Fotnot: Namnet Selma är fingerat.

ARTIKELN HANDLAR OM