Hatretorikens konsekvenser

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi bör hedra dem som dog i terroristattacken genom att förändra det politiska klimat som gjorde hatet möjligt

ett land i sorg  Flera personer samlades i går utanför domkyrkan i Norge för att sörja de som dog i terrorattacken.
ett land i sorg Flera personer samlades i går utanför domkyrkan i Norge för att sörja de som dog i terrorattacken.

”Han kände ett moraliskt stöd, att folk stod bakom honom. Men han kände ­också ett politiskt stöd, från Ny Demokrati framför allt, men även andra främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna”. Det berättade Gellert Tamas om den så kallade ”Lasermannen”, John Ausonius, för DN i fjol.

Tamas bok ”Lasermannen – en berättelse om Sverige” gavs ut 2002 och ­bygger bland annat på samtal med Ausonius själv.

Liknelser med Lasermannen

I boken beskrivs det politiska klimatet i Sverige i början av 1990-talet, klimatet som förde Ny Demokrati in i riksdagen och som starkt påverkade John Ausonius.

Han sköt 11 personer. En dog. Han­ ­ville döda dem eftersom de hade rötter i andra länder och han upplevde själv ett stöd från samhället för det han gjorde.

Vill man försöka förstå det fruktansvärda som hänt i Norge kan det vara värt att läsa om ”Lasermannen”.

Produkt av ett politiskt klimat

Den misstänkte mördaren Anders Behring Breivik är också en produkt av sin tids politiska klimat. Han är på det ­sättet ingen ensam galning.

Som Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo och en av Sveriges ledande experter på högerextremism, skriver: ”Han kan ha agerat ensam, det vet vi ­inte allt om. Men han hade en gemenskap, en idévärld där hans tankar fick näring.”

Den idévärlden kan vem som helst ­hitta på nätet. På hemsidor som Politiskt ­inkorrekt eller dess norska motsvarighet Document.no. I kommentatorsfält och hos Sverigedemokratiska bloggare.

Den grundläggande tanken är att ­muslimerna håller på att ta över. Det ­”politiskt korrekta” etablissemanget med politiker, särskilt till vänster, kultur­personligheter och medier, undanhåller sanningen från folket och förhindrar fri debatt.

Det är en idévärld som är stark kring partier som Fremskrittspartiet i Norge, där Breivik själv var aktiv till 2007. Och kring Sverigedemokraterna och Dansk Folkeparti.

Dags för förändring

Anders Behring Breivik är ensam ­ansvarig för sina handlingar. Men de kan inte förstås om man inte också förstår det politiska klimat i vilket de utförts, och som finns i både Norge och Sverige.

Bästa sättet att hedra de som dog

i ­fredagens terroristattack är att gemensamt ta ansvar för att förändra det ­politiska klimat som gjorde hatet möjligt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.