Eva Franchell

MP vill tillfredsställa Reinfeldt till varje pris

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Miljöpartiets iver att tillfredsställa regeringen vet nästan inga gränser”

VIKER SIG Gustav Fridolin och Maria Ferm kommer att ha en del att förklara för sina väljare när Reinfeldts intresse för samarbete svalnat.
VIKER SIG Gustav Fridolin och Maria Ferm kommer att ha en del att förklara för sina väljare när Reinfeldts intresse för samarbete svalnat.

Hur mycket kan makten vara värd för ett parti som Miljöpartiet? Var går gränsen?

Går den vid usla arbetsvillkor för gästarbetare? Eller vid tvångsavvisningar till länder i krig?

Exakt vad det nya samarbetet mellan Miljöpartiet och Moderaterna kommer att leda till får framtiden utvisa. I dagens budget är 850 miljoner kronor vikta för migrationsuppgörelsen mellan Miljöpartiet och regeringen. Helt klart har Miljöpartiet vunnit några frågor i den senaste uppgörelsen. Somaliska familjer kommer att kunna återförenas och papperslösa barn får rätt till skolgång.

Ingen kan invända mot det.

En stund i rampljuset

Miljöpartiet har också vunnit en stund i rampljuset. Partiet har fått visa att det kan samarbeta med vem som helst, innan valet var det med vänstern och nu springer man med högern. Miljöpartiet kan byta färg lika snabbt som kameleonterna. För ett par år sedan ansåg partiets flyktingpolitiska talesperson Bodil Ceballos att migrationsminister Tobias Billström visade känslokyla när kristna utvisades till Irak.

I år sitter Miljöpartiets Maria Ferm och dricker te med Tobias Billström samtidigt som hon accepterar tvångsutvisningarna till just Irak.

Köper Fästning Europa

På sin hemsida skriver Miljöpartiet fortfarande att man vill bryta ner EU:s murar mot omvärlden och att man ser en risk att harmonisering av EU:s asylpolitik leder till en allt mer restriktiv flyktingpolitik.

Men över tekoppen köper Maria Ferm hela EU:s flyktingpolitik.

”Revolutionärt”, säger Tobias Billström och tacka fasen för det. Han har just fått Sveriges främsta EU-kritiker att köpa det sämsta med hela EU: Fästning Europa.

Får betala priset

Miljöpartiets iver att tillfredsställa regeringen vet nästan inga gränser. Arbetskraftsinvandring med slavlöner och usla arbetsvillkor. Sänkt krogmoms utan några miljöskatter i gengäld. Man betalar priset för att finnas nära makten. Miljöpartiet vill så gärna fortsätta att samarbeta med regeringen om järnvägar, skola, bostadsbyggande... men här någonstans tonar Fredrik Reinfeldt ner intresset för fortsatt samarbete. Han har fått flyktingpolitiken. Resten av budgeten kan han säkert få igenom med hjälp av Sverigedemokraterna.

Och då står Miljöpartisterna där, berusningen har lagt sig och det är nu de måste förklara för sina väljare varför de sålde ut en del av flyktingpolitiken.

Det är ju när andra partier accepterar en hårdare flyktingpolitik som Sverigedemokraterna vinner verklig mark.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln