ÅSIKT

SD flyttar svenska migrationsgränser

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Den som kan betala för sig, med pengar eller arbete, är välkommen. Annars inte.”

Foto: Foto: AP
Barnen drabbas Försörjningskrav gör att familj och barn inte får komma hit om inte deras uppehälle garanteras. Det leder till att familjer splittras och barn far illa. Bilden är tagen i ett flyktingläger i södra Bagdad.

Att tala om mänskliga rättigheter är lätt. Att leva upp till dem är svårare. Sveriges migrationspolitik har hårdnat. Att så få protesterar är oroande.

Den tidigare samsynen mellan de stora partierna har ersatts av en högervridning under Moderaterna. I kölvattnet av Sverigedemokraternas framgångar blev receptet hårdare retorik och mindre generös politik.

Sedan 2008 har Sverige ett avtal om återvändande av flyktingar till Irak. Hittills har 800 personer utvisats mot sin vilja. Särskilt utvisningarna av kristna har upprört. I

oktober angrep al-Qaida en kyrka i Bagdad då 46 civila dödades. Samtidigt som fler kristna flyr, utvisar Sverige kristna till Irak.

”Deporteringar”

Bara tre andra länder tvångsutvisar till Irak. FN:s flyktingkommissariat UNHCR är starkt kritiskt. Även Iraks ambassadör i Sverige Hussain Al Ameri har kritiserat det han kallat ”deporteringar”.

Nya regler för anhöriginvandring är ett annat exempel. Försörjningskravet gör att familj och barn inte får komma hit om inte deras försörjning garanteras. Det leder till att familjer splittras och barn far illa.

När det gäller arbetskraftsinvandring går regeringen arbetsgivarna till mötes. I flera uppmärksammade fall har utländsk arbetskraft utnyttjats.

Svårare komma hit

”Vi kommer i kontakt med människor som arbetar tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan, inte sällan med en månadslön på 2 000–3 000 kronor.” skrev exempelvis Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia i höstas.

Ungefär så kan den nya migrationspolitiken sammanfattas. Svårare att komma hit. Snabbare utvisningar. Och ett gästarbetarsystem helt på arbetsgivarnas villkor. Den som kan betala för sig, med pengar eller arbete, är välkommen. Annars inte.

För två år sedan publicerade bland andra migrationsminister Tobias Billström och nuvarande socialförsäkringsministern Ulf Kristersson artikeln ”Ta medborgarskapet från kriminella invandrare” på DN-debatt. De presenterade sin partirapport ”Fler vägar in”.

Förslagen handlade om att göra det möjligt att återkalla svenskt medborgarskap, någon slags ”svenskkontrakt” för nyanlända och hårdare tag i allmänhet mot flyktingar.

Högervridning

Det var teorin till den politik som nu genomförs.

Högervridningen av migrationspolitiken motverkade inte SD:s framgångar. När Moderaterna presenterade sin rapport sa SD:s ordförande Jimmie Åkesson till DN: ”Inte mycket nytt, men det visar ändå att trots att vi inte sitter i riksdagen har vi lyckats flytta invandringsdebatten dit.”

Aftonbladet
Anders Lindberg