Ledare

Möbeljätten sover gott om nätterna

Av: 

Björn Fridén

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det är inte första gången ett stort företag ertappas med att ha en sektliknande kultur för att hetsa personalen att arbeta hårdare och billigare. Nu senast är det möbelkedjan Sova som Dagens Nyheter avslöjat med hjälp av anonyma vittnesmål från personalen och hemliga ljudupptagningar.

För inte så länge sedan var det The Phone House som ertappades med att inte betala ut löner och lägga obetalda personalmöten på de anställdas fritid. Innan dess var det McDonalds som systematiskt såg till att de anställda stämplade ut när det var dåligt med kunder.

Anställda på Sova-butiker i hela Stockholmsregionen vittnar om samma sak. Förbud mot facklig organisering, trakasserier, hotfulla mejl och möten och kurser som läggs på fritiden utan lön. En ansvarig på huvudkontoret tycker att de anställda ”ska vara tacksamma” som får gå kurserna.

Så här rullar det på tills det upptäcks.

Reaktionen från Sovas­ ledning är exakt densamma som företagsledningarna alltid drar till med. Man visste ingenting. Man känner inte igen sig i beskrivningen. Det är en isolerad företeelse. Att ha medarbetare som känner sig illa behandlade­ är, enligt­ Daniel­ Lindholm på The Phone House, det värsta som kan hända ett företag.­

Det enda som är värre är att inte göra så stor vinst som möjligt. Och det är här problemen­ uppstår.

På en arbetsmarknad med allt fler otrygga anställningar och allt hårdare klimat mot löntagarnas fackliga organisering, blir detta resultaten. De anställda pressas allt mer och tvingas till allt mer bisarra villkor. Detta är den framtid som väntar många.

Avslöjandet om Sova-butikerna är ingen isolerad händelse utan en allvarlig påminnelse om att det har växt fram en arbetsmarknadens bakgård.

Skrämmande och fullständigt oacceptabelt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!