Mejla

Ingvar Persson

Steg åt rätt håll om LSS

Att andas har alltid varit ett grundläggande behov

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Igår berättade socialminister Lena Hallengren att regeringen föreslår lite rimligare regler för rätten till personlig assistans. Det handlar förstås om LLS, lagen om stöd och service till funktionshindrade.

LSS-lagstiftningen är en av den svenska politikens mest omdiskuterade frågor. Den har dessutom blivit en skamfläck för Stefan Löfvens regering.

Nu ska sondmatning och andningshjälp åter räknas som grundläggande behov. Från och med i sommar ska de kunna ge rätt till stöd.

Äntligen ett förslag

Äntligen vill man ropa, och det är också ungefär det funktionshinderrörelsen gjorde i går.

"Ett viktigt steg mot att återställa LSS" skrev Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius i ett pressmeddelande.

Efter alla år av kameralt prat om växande kostnader och ökande antal timmar, alla spaltmeter av skakande berättelser om enskilda öden – inte minst Selma som vi har berättat om här på ledarsidan - och alla timmar av politiska debatter kommer det alltså ett förslag som ska göra livet lite mer uthärdligt för några av vårt samhälles mest utsatta och deras anhöriga.

Ett steg i rätt riktning

Avsikten med LSS är långt ifrån återställd, men gårdagens besked flyttar ändå saken i rätt riktning. Det är som sagt hög tid och kanske en påminnelse om att det är väldigt bra att Sverige till sist fick en regering.

Samtidigt får gårdagens beslut oss nästan att vilja vråla ut vår vrede över all tid som spillts.

Hur kan det krävas ett regeringsbeslut för att komma fram till att luft och näring är grundläggande behov? Hur har vi kunnat ha en politisk debatt som ytterst handlat om ifall den som behöver hjälp att andas eller äta ska få den hjälpen?

Gårdagens regeringsbeslut var ett steg i rätt riktning, men framför allt ett steg bort från en plats där svensk politik aldrig borde ha fått hamna.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Stefan Löfvens största misstag

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

LSS-lagstiftningen

Personlig assistans

Lena Hallengren