Anders Lindberg

Organiserat tiggeri är en råtta i pizzan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alla samhällen har legender och folktro. Som ”råttan i pizzan”, en ­modern sägen som fick ge namn åt etnologen Bengt af Klintbergs bok från 1986 där han samlade moderna vardagsmyter. När allt fler utländska restauranger öppnades spreds ryktet att de blandade kött från råttor i pizza och annan mat.

Det var alltid någon kusin till en kompis som hade en syster som var källa till historierna. Ofta var de kryddade med detaljer som plats, tid och vad myndigheterna sa. Många gånger rapporterades de i media som riktiga nyheter.

Bengt af Klintberg kontrollerade källorna och upptäckte att historierna var påhittade.

Dagens tiggare

Dagens mot­svarighet till Råttan i pizzan handlar ofta om romska tiggare. Alla har hört historier om att de tjänar massor och inte vill arbeta, att tiggeriet är organiserat, att de har dyra bilar och värdeföremål undanstoppade.

Dessa vandringshistorier har ur­gamla rötter, de berättades i 30-talets Tyskland och vi känner igen dem om romer i Sverige sedan länge.

I förrgår hävdade polisen i Gävleborg att de upptäckt organiserat tiggeri ut­ifrån en camping i Söderhamn. Tigg­arna omsatte, enligt polisen, ungefär tio miljoner kronor på ett år.

Få saker som stämde

Själva historien föll sönder direkt, sakuppgifter som hur många tiggarna var, hur länge de varit där och hur mycket de betalade i hyra visade sig ­vara fel. Polisen hade heller inte pratat med ägaren till campingen så det är oklart hur de överhuvudtaget fått tag på uppgifterna. Möjligen har de utgått från rykten, eller värre – för siffran tio miljoner verkar vara påhittad.

Detta hindrade dock inte Dagens ­Industris ledarsida i går från att plocka upp historien och kräva tiggeriförbud. De konstaterar visserligen att själva ­nyheten inte var sann men ”misstanken om att tiggeriet organiseras i regionen kvarstår”.

Så blir ännu en motbevisad vandringssägen sanning.

Dagens Industri borde kanske även kräva krafttag mot handeln med råttfilé på Stockholms pizzerior.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.