ÅSIKT

Filippa Reinfeldt lappar och lagar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det är exakt sju månader kvar till valet och Filippa Reinfeldt försöker laga sprickorna i det moderata skyltfönstret.
LEDARE

Filippa Reinfeldt har förvandlat sitt landsting till en experimentverkstad och det är kvinnorna som drabbas.

Sakta men säkert har den trygga kvinnosjukvården monterats ner. Moderaterna vill ha valfrihet, men vad hjälper den om det inte finns några alternativ?

En gravid kvinna har ingen valfrihet alls när det är fullt på samtliga BB-avdelningar.

Nobben på BB

Bristen på barnmorskor är akut, det vittnar Maria Norlin om i Aftonbladets granskning av förlossningsvården. Hon var på väg att föda men fick nobben från samtliga BB-avdelningar i Stockholmsområdet. Det fanns inte plats någonstans. Länge såg det ut som hon skulle tvingas föda i ett vilorum på stan utan någon tillgång till smärtlindring.

I sista minuten fick hon en BB-plats, men den stress hon kände påverkade givetvis förlossningen.

Jesu tid

Under Filippa Reinfeldts ledning har vården i Stockholm reats ut och splittrats upp. Huvudstaden skulle bli det moderata skyltfönstret med mängder av valmöjligheter, men efter åtta år kan en kvinna alltså nekas förlossningsplats. Maria tvingas leta efter någonstans att föda - inte bättre än på Jesu tid.

Om några veckor öppnas ett nytt privat BB i Stockholm, men frågan är om det ger så många fler förlossningsplatser eftersom det fortfarande kommer att saknas barnmorskor. Stockholm växer, unga familjer flyttar hit och gör barn, men Moderaterna förmår inte att planera för befolkningsökningen.

Filippa Reinfeldt förlitar sig på marknaden, men marknaden förstår inte att det tar fem år att utbilda en barnmorska.

Inte prioriterade

Nu har kvinnor aldrig varit någon högprioriterad grupp inom sjukvården. De får sämre vård än män och lågutbildade kvinnor får mer lugnande och sömngivande preparat än högutbildade. Kvinnor i Stockholms fattigare förorter har dragit sig för att gå på mammografi och det var först när Filippa Reinfeldt tog bort avgiften som de började låta undersöka sig. Det var bra. 6 000 fler gick på mammografi, vilket motsvarar cirka 30 fall av upptäckt cancer.

Stockholm är dock tredje sämst i Sverige på att behandla bröstcancer. Kvinnor tvingas gå i veckor och vänta på operation. Situationen är så allvarlig att Filippa Reinfeldt nu vill koncentrera cancervården till några stora centrum.

Det är exakt sju månader till valet och Filippa Reinfeldt försöker förgäves laga sprickorna i det moderata skyltfönstret.