ÅSIKT

Kent Persson på stöldturné

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kent Persson, så heter Mode­raternas partisekreterare. För gemene man är han verkligen inte lika känd som Fredrik Reinfeldt eller Anders Borg, men han är en viktig spelare.

Hans jobb går ut på att trycka upp flygblad och hitta på roliga kampanjer och idéer som ser till att partiet mår bra. Kent Persson är dessutom unik – det har Fredrik Reinfeldt sagt – eftersom han bloggar så bra om hur bra ­Moderaterna är.

I helgen lanserade så Kent Persson sin senaste idé: en ny myndighet som ska granska landets äldreboenden. När Persson berättade om sin nya myndighet insåg man att det han beskrev var Socialstyrelsen med lite nya befogenheter. Men det verkar inte ha hindrat honom. Bättre med en ny myndighet ­än att bredda Socialstyrelsens uppdrag, tydligen.

2006 lovade de borgerliga att de ville skrota 50 myndigheter. Nu vill alliansens största parti starta nya. Eller är det alliansens minsta parti?

Det är nämligen så att den myndighet Kent Persson hittat på redan är på gång, och det på Kristdemokraternas initiativ.  Och enligt uppgifter har 13 personer sökt tjänsten som generaldirektör. Kristdemokraternas motsvarighet till Persson, Acko Ankarberg, är inte helt imponerad av Moderaternas utspel:

– Jag vet inte om de inser vad de gör, om de är okunniga eller helt enkelt plankar en idé.

På torsdag hålls veckans regeringssammanträde. Stämningen mellan socialminister Göran Hägglund – vars parti åtnjuter ett väljarstöd på runt tre procent – och statsminister Fredrik Reinfeldt lär vara på topp.

Egentligen borde inte Hägglund bli för­vånad över att Moderaterna jobbar utifrån maximen som säger att om man inte har egna idéer så får man sno andras.

Kent Perssons föregångare, Sofia ­Arkelsten, slogs ju länge för den verklighetsfrämmande uppfattningen att hennes parti varit med och infört rösträtten i Sverige.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM