Internatskolornas hemliga nätverk

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att bryta tystnaden är alltid att utmana. Det gäller på Caremas äldreboenden, och det gäller i Riksdagen. Men frågan är om det finns någon som utmanar en mäktigare motståndare än de elever och anställda som nu börjat berätta om pennalism, förtryck och sexuella övergrepp på landets fina internatskolor.

Dan - som i dagens Aftonbladet berättar om våldet på Lundsberg - heter egentligen något annat. Han väljer att vara anonym. Och det är inte så konstigt.

Överklassens speciella skolor har nämligen stöd från betydligt mäktigare grupper än något MC-gäng.

Bakom skolorna kan vi ana de maktens nätverk som den hårt segregerade internatutbildningen skapat under årtionden. De är i själva avsikten med skolorna. Nätverk där ett telefonsamtal till en broder ofta är nog för att röja undan ett hinder eller lösa ett problem.

Det är nätverk ingen vill komma på kant med, och det syns i den arrogans som inte minst ledningen för Lundsberg valt att bemöta anklagelserna med.

De som vågar vittna om denna slutna värld visar prov på ett stort mod, ett mod som i dag ledde fram till ett mycket kritiskt beslut från Skolinspektionen.

Inspektörerna konstaterar att sådant som anses oacceptabelt i samhället har blivit normalt på skolorna. Nu måste skolorna säkra elevernas trygghet, förebygga våld och upprätta planer mot kränkande behandling.

Krav som vi ställer på alla andra skolor, men som det är tveksamt om överklassens skolor kan leva upp till. För vad blir kvar av det exklusiva om pennalismen försvinner?

Skolinspektionen har fattat ett hårt beslut, men det räcker inte. Polisutredningen måste fortsätta. Men framför allt måste frågan om internatskolornas ställning också ställas politiskt.

Utbildningsminister Jan Björklund säger i dag att han ser ”mycket allvarligt” på situationen, men gömmer sig sedan bakom Skolinspektionen.

Så försiktig brukar inte Björklund vara. Han pratar gärna om att mobbare ska flyttas och att skolor som inte fungerar ska stängas.

Men så riskerar han oftast inte heller att stöta sig med det nätverk av makt som internatskolorna skapat.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.